b 12
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 20, 2021 @ 18:25
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Šefica bh. diplomacije Bisera Turković razgovarala je danas sa Edinom Vranjom, koji je prije dva dana pušten iz pritvora u Beogradu.

Turković je tokom razgovora istakla kako je odluka o njegovom puštanju na slobodu važan korak u pozitivnom smjeru.

– Razgovarala sam jutros sa Edinom Vranjem o procesu koji je protiv njega vođen u Srbiji, gdje je proveo više od mjesec dana u pritvoru. Istakla sam kako je odluka o njegovom puštanju na slobodu važan korak u pozitivnom smjeru, ali da je neophodna puna saradnja Tužilaštava BiH i Srbije i jednak tretman bh. državljanina Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića protiv kojih se i dalje vode procesi. Očekujemo da Srbija i ta dva predmeta ustupi bh. pravosuđu – poručila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, prošle sedmice Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Optužnica je uslijedila vrlo brzo – mjesec dana nakon njegovog iznenadnog hapšenja na graničnom prelazu Uvac. Pravosuđe Srbije tereti ga za ratne zločine počinjene u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine. To je Vranj saznao tek hapšenjem. Iako je njegov eventualno sporni ratni dosije, prethodno ‘pročešljan’, bio potpuno čist, s obzirom da je sve do penzije bio visokopozicioniran policijski zvaničnik – prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal i međukantonalni kriminal Federalnog MUP-a.

Vranj je u ponedjeljak pušten iz pritvora.

LIDER