Portal 072info

Bit će zaposleno 250 ljudi: Nakon 30 godina u BiH se otvara novi rudnik

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pripreme za izgradnju prvog rudnika u Bosni i Hercegovini nakon trideset godina su u tijeku, a traju gotovo četiri godine. Međunarodna grupacija Mineco, koja u projekt rudnika olova u Olovu ulaže ukupno 10 miliona dolara, planira otvoriti 250 radnih mjesta.

Početkom februara, grupacija Mineco je i službeno predala zahtjev za urbanističku dozvolu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ali, nakon dobivanja urbanističke dozvole, kako bi rudnik počeo s radom, u sljedećem razdoblju bit će nužno ishodovati od Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije eksploatacijsku dozvolu, dozvolu za izvođenje radova prema glavnom rudarskom projektu te upotrebnudozvolu, piše Večernji list BiH.

Naglašavajući činjenicu da će godišnji kapacitet eksploatacije rude biti 150 hiljada tona godišnje, direktor tvrtke Geomet d.o.o. Ismar Šabović ističe kako je cjelokupan proces ishodovanja svih potrebnih dozvola iznimno zahtjevan zbog činjenice da se sva potrebna dokumentacija dobiva na lokalnoj i kantonalnoj te na federalnoj razini, što umnogome usporava cijelu realizaciju ove investicije. Na nedavnom sastanku, koji je održan s federalnim ministrom energetike i rudarstva Nerminom Džindićem, dobivena je informacija kako će se administrativni zahtjevi rješavati u što kraćem mogućem roku i da će Ministarstvo pružiti svu moguću potporu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi korak je već napravljen kreiranjem radne skupine za praćenje aktivnosti za realizaciju projekta otvorenja Mineco rudnika olova u Olovu. Pokretanje rudnika otvorit će četiri neizravne mogućnosti za zapošljavanje na svakog zaposlenog u rudniku, što će u konačnici imati značajan utjecaj na dugoročni razvoj lokalne zajednice u Olovu,

Predstavnici Mineco rudnika olova u Olovu smatraju kako je riječ o dugotrajnoj investiciji u bh. gospodarstvu te su uvjereni kako će u svim nadležnim institucijama naići na razumijevanje kako bi dobili svu nužnu dokumentaciju i uskoro otvorili prvi novootvoreni rudnik u posljednjih 30 godina u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fokus.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)