Bitcoin bilježi rast nakon što je Musk podržao razvoj kriptovaluta umjesto “pravog” novca

Screenshot 5 47

Vlasnik kompanije Tesla Elon Musk ponovo je pokrenuo raspravu i izazvao “haos” na tržištu kriptovaluta nakon što je izjavio kako podržava borbu kriptovaluta protiv “pravog” novca koji i dalje predstavlja dominantno sredstvo plaćanja u svijetu. Musk je poznat kao osoba koja često vodi rasprave na društvenim mrežama s istomišljenicima, ali i onima koji misle drugačije od njega. Jedan od korisnika Twittera pitao je Muska u subotu može li reći svoje mišljenje o “ljudima koji su ljuti na njega zbog podrške koju daje kriptovalutama”.

Vrlo brzo je stigao odgovor Muska koji je još jednom ponovio svoje mišljenje o kriptosvijetu.

“Prava borba se vodi između fiat novca (novac koji izdaje centralna banka op.a.) i kriptovaluta. Zbog balansa, podržavam ovo drugo”, rekao je Musk.

Ova izjava izazvala je oduševljenje Twitter zajednice, a i sama vrijednost Bitcoina je skočila nakon Muskovog komentara na društvenim mrežama. Nakon tweeta, Bitcoin je porastao na preko 38.370 dolara što je značajan rast u odnosu na prethodni period koji su obilježile brojne oscilacije u vrijednosti kriptovalute.

Upravo razlog oscilacija bile su i Muskove prethodne izjave gdje je govorio o tome kako će kompanija Tesla prestati prihvatati Bitcoin zbog sve veće zabrinutosti zbog klimatskih promjena.

“Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva za rudarenje i transakcije bitcoina, posebno ugljena, koji ima najgore emisije od svih goriva”, napisao je Musk.

Osim toga, padu vrijednosti digitalne valute doprinijele su i izjave kineskih zvaničnika koji su saopćili kako će poduzeti sve mjere kako bi spriječili trgovinu i “rudarenje” kriptovaluta kako bi zaštitili valutu i finansijski sistem države.