Bitcoin ima najgori mjesec od osnivanja

Bitcoin ima najgori mjesec od osnivanja

Bitcoin je na putu da ima svoj najgori tromjesečni gubitak u više od decenije.

Najveća svjetska kriptovaluta izgubila je oko 58 posto svoje vrijednosti u drugom tromjesečju 2022., prema podacima CryptoComparea.

Bitcoin je pao s 45.524 dolara na početku tromjesečja i njime se trgovalo za oko 18.000 dolara u četvrtak, posljednjeg dana tromjesečnog razdoblja, prema podacima CoinDeska.

Ovo je najgori tromjesečni učinak za bitcoin od trećeg tromjesečja 2011. kada je izgubio 68,1 posto svoje vrijednosti.

Bitcoin je u junu pao za 39,8 posto i kreće ka najgorem mjesecu u ikada, od 2010. godine kada je postao dostupan na berzama, pokazuju podaci Coin Metrics.

U međuvremenu, ether je pao za 69,3 posto u drugom tromjesečju i na putu je ka svom najgorem tromjesečju od svog početka 2015., prema podacima Coin Metrics.

Šta su razlozi pada

Cijene kriptovaluta u ovom su tromjesečju bile pod jakim pritiskom usred nagle inflacije zbog koje su centralne banke širom svijeta podigle kamatne stope i dovele do rasprodaje rizične imovine, poput dionica i digitalnih valuta.

Pad cijena također je razotkrio probleme s nekoliko firmi i projekata kriptovaluta, posebno onih u kreditnom prostoru i kompanijma s visokom finansijskom polugom.

Brojna pitanja visokog profila izašla su na vidjelo tokom ovog tromjesečja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE