Bitka za policijskog komesara MUP-a ZDK: Izbor u prvim danima septembra

Screenshot 1 11
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nezavisni odbor bi trebao donijeti odluku o novom policijskom komesaru ZDK-a početkom septembra. Najviše šansi daje se Rusmiru Šišiću, Adisu Imamoviću i Nerminu Šehoviću

Šest kandidata prijavilo se na konkurs za policijskog komesara Zeničko-dobojskog kantona, saznaje Oslobođenje.

To su Adis Imamović, koji kao načelnik Sektora uniformisane policije po Zakonu o unutrašnjim poslovima do raspisivanja i okončanja konkursne procedure obnaša funkciju policijskog komesara, Admir Gazić, načelnik Policijske uprave I Zenica, Vahidin Topalović, komandir Policijske stanice Kakanj, Rusmir Šišić, šef Odsjeka za privredni kriminal i korupciju u MUP-u ZDK-a, Nermin Šehović, federalni inspektor Detašmana Zenica koji je sačinio izvještaj o propustima u slučaju Dženan Memić i Hajrudin Krehmić, samostalni inspektor u Graničnoj policiji BiH.

ČITAJ JOŠ:  Iz šoping centra ukradena kutija za dobrovoljne priloge

Nezavisni odbor ZDK-a koji treba izabrati policijskog komesara čine predsjednik Almir Redžić te članovi Taib Spahić, Melisa Ahmić, Vanja Udiljak, Sead Bolić, Sehadet Hadžić i Meris Husanović. Za donošenje odluke potrebno je da za nekoga glasa pet od sedam članova.

Kako stvari trenutno stoje, najviše šanse da budu izabrani imaju Šišić, kojeg podržava A SDA, odnosno NES, koji vjeruje se kontrolišu četiri glasa u Odboru, Imamović, kojeg podržava SDA koja bi trebala kontrolisati tri glasa te Šehović, koji nema podršku članova Odbora, ali se očekuje da će za njega podršku pokušati pridobiti Ambasada SAD-a u BiH i OHR.

ČITAJ JOŠ:  Zeničanin, osuđivan 11 puta, lažirao tablice na vozilu Mitsubishi Pajero

Prema našim informacijama, izbor policijskog komesara će biti u prvim danima septembra. A nakon odluke Nezavisnog odbora, potrebna je i podrška kantonalne Vlade. Podsjetimo, Semiru Šutu je Skupština ZDK-a oduzela čin i poslala ga u penziju zbog navršenih 40 godina staža iako mu je mandat isticao u maju 2022. Kao v. d. ga mijenja Imamović, inače sudski vještak saobraćajne struke i jedan od vodećih bh. eksperata za saobraćaj piše Oslobođenje-

GODISNJICA
MARKETING