Portal 072info

BIVŠA MANEKENKA U KOLICIMA Zeničanka nakon životne drame postaje majka

Da život ne prestaje uprkos neobičnostima i preprekama primjer je Vernesa Krišto iz Zenice, bivša manekenka koja je od 2007. godine zbog oboljenja kičme bila podvrgnuta brojnim operacijama, ali je nažalost i danas prikovana za invalidska kolica.


Sa modne piste u operacione sale

Naime, prije devet godina ovoj, tada devetnaestogodišnjoj, Zeničanki dogodila se životna drama između dvije modne revije, kada je umjesto na pisti završila na operacionim stolovima u bolnicama kako u BiH tako i regiji.

Fotografija iz modnih danaBrojni su pokazatelji da je veliki borac i optimista, uprkos niza operacija koje su joj djelimično pomogle ali nisu uspjele pomoći da samostalno hoda. Ova vedra Zeničanka u oktobru prošle godine krunisala je svoju troipogodišnju vezu sa Oliverom Krištom iz Sarajeva brakom, a kući vrijeme provodi što je moguće korisnije. Vernesa se odlučila da sa svojim suprugom pokrene mali privatni biznis, gdje od reciklirane ljepenke i ekološki prihvatljivih satova izrađuje ručno pravljene satove po narudžbi.

Ispunila životni san

Osim što nastoji udahnuti život punim plućima, ova 27-godišnja Zeničanka nakon što je našla svog životnog saputnika, ispunila je svoj životni san i postaje majka.

vern– Moram priznati da mi nije lako budući da se navikavam na kilograme, navikavam se jer je to za mene nešto novo. Trenutno sam u petom mjesecu trudnoće, a obzirom da nisam imala viška kilograma do sada, ovo je za mene jedno novo iskustvo, ali navikavam se – kaže nam hrabra Zeničanka.

Njena najveća podrška, pored majke, sve vrijeme bio je i njen suprug Oliver, sa kojim danas, nakon života u zajednici, živi sama i nestrpljivo iščekuje trećeg člana porodice.

– Dijete smo činjenica planirali nakon što se finansijske stvari stabiliziraju, međutim, život je takav da vam ne dozvoljava da sve ide po planu, naročito ovakve stvari. Naravno, moram priznati da sam sretna i uzbuđena što postajem majka, jer nema ljepšeg osjećaja – otkriva nam Vernesa.

Nakon što je ostala u drugom stanju, istraživala je o ženama, budućim majkama, koje su u invalidskim kolicima. Zbog slabosti mišića, najkritičnija znaju biti posljednja dva mjeseca trudnoće, ali, kako kaže, nekako će i to izgurati.

– Porodit ću se na carski rez, budući da imam pločicu u vratu zbog operacije, stoga mi je tako nekako najsigurnije. Iako je iza mene jedan nesretan životni period, ipak, Bog čovjeku zna i olakšati. Kada vam se jedna vrata zatvore, druga se otvore – kaže nam Vernesa.

Nisam mogla maštati o braku i majčinstvu

Otkriva kako nije mogla maštati o braku i majčinstvu zbog stanja u kojem se nalazi, a kritikuje i društvo koje osobe poput nje ne doživljava normalnim.

vernesa2– Nisam mogla zamisliti da ću se udati u ovom stanju, o trudnoći da ne pričam. Moram priznati da je i naša sredina takva da ljudi poput mene bivaju shvaćeni totalno drugačije, nažalost ali nas ne doživljavaju normalnim – ističe Vernesa.

Međutim, kaže kako je oduvijek bila druželjubiva, nasmijana i komunikativna, kako u kolicima tako i van njih.

– Možda sam danas i pozitivnija, zbog životnog iskustva kroz koje sam prošla. Moram priznati da je moj suprug Oliver naprosto jedan veliki Božiji dar, ali istovremeno i moja najveća podrška, a u konačnom i otac našeg djeteta – zaključuje u razgovoru za “072info” portal ova hrabra Zeničanka.

Zbog finansija vezana za kolica

Tokom dugotrajnog oporavka uvijek je problem bio novac, kojeg je nedostajalo kada je najviše trebao. Da se pronašlo rješenje za finansije u vrijeme kada su njeni mišići još bili jaki i aktivni, Vernesa se nikada ne bi našla u situaciji kakvoj je danas. Međutim, ne gubi nadu i volju za životom, o čemu svjedoči i njeno drugo stanje.

Podijelite članak