AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

ako su u prekršajnoj prijavi kninski policajci predložili da se Josipi Rimac, bivšoj državnoj sekretarki Ministarstva uprave i bivšoj kninskoj gradonačelnici, zbog prekoračenja brzine kretanja izrekne 10.000 kuna kazne i oduzme vozačka dozvola na tri mjeseca, Opštinski sud ju je nedavno kaznio s 3.000 kuna i naložio joj plaćanje 100 kuna sudskih troškova.

Vozačku je uspjela zadržati jer je, osim priznanja i izraženog žaljenja, sudu uz molbu objasnila da joj je vozačka dozvola neophodna zbog krivičnog postupka koji USKOK vodi protiv nje daleko od mjesta stanovanja, a autobuske linije su rijetke, piše Jutarnji list.

U policijskoj prijavi stoji da je 7. marta prošle godine oko 11 sati, dakle nepuna dva mjeseca prije nego je uhapšena u USKOK-ovoj akciji zbog indicija u koruptivne radnje, u mjestu Uzdolje u opštini Biskupija, tačnije ispred kućnog broja 163 Čenićeve ulice njenu brzinu kretanja Audijem splitskih oznaka snimio policijski uređaj Cordon M2.

Kroz naseljeno mjesto gdje je dopušteno kretanje 60 km/h, Rimac se vozila 130 km/h i ta joj je brzina umanjena za deset odsto bezbjednosne razlike pa je prijavljena da se kretala brzinom koja je veća za 57 km/h od dopuštene. Za policiju je prekršila čl. 53 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

U svojoj obrani u pisanom obliku Rimac je priznala da je vozila neprilagođenom brzinom.

“Želim samo istaknuti kako inače poštujem sve saobraćajne propise, nadasve ograničenja. Ali tog dana sam neprilagođeno vozila zbog kašnjenja na sastanak u Drnišu želeći na planiranu adresu stići prije štićene kolone koja se kretala na istoj trasi od Knina prema Drnišu. Nisam koristila službenog vozača niti službeno vozilo. Žao mi je zbog počinjenog prekršaja i molim da mi se pri određivanju kazne uzme u obzir da do sada nisam kažnjavana za ovakve prekršaje. I vozačka dozvola mi je nužna zbog učestalog odlaska u Zagreb zbog učestvovanja u postupku koji se vodi u USKOK-u, jer su “, stoji u obrani od 1. februara ove godine koju je Rimac dostavila kninskom Opštinskom sudu.

Sud je njenu obranu uvažio te je stava da će se svrha kažnjavanja postići izricanjem ublažene novčane kazne te da će ista djelovati vaspitno na Rimac, trenutno prvoosumnjičenu u aferi Vjetroelektrane, da ubuduće ne čini prekršaje.