Bivša zastupnica Evropskog parlamenta: U BiH još uvijek jačaju nacionalistički pokreti koji se zalažu za otcjepljenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bivša zastupnica Evropskog parlamenta Doris Pak (Pack), Hrvatima poznata po svojoj čvrstoj podršci Hrvatskoj za članstvo u EU, ovog ponedjeljka u Zagrebu dobiva počasni doktorat Sveučilišta VERN‘.

Ona je u intervjuu za jutarnj list govorila o gorućim izazovima s kojima se EU trenutačno susreće.

Dobivate još jedan počasni doktorat, ovoga puta od Sveučilišta VERN‘. Šta vam to znači?

– Tokom karijere u Evropskom parlamentu izabrala sam dva područja djelovanja, obrazovanje i kulturu i politiku jugoistočne Evrope. Ovo priznanje smatram svojevrsnom krunom svog dosadašnjeg angažmana

Koja bi zemlja prva trebala postati članica EU?

– Sjeverna Makedonija, koja ima status kandidata od 2005., a koja je sporazumom s Grčkom 2018. i ustavno promijenila ime države kako bi mogla početi pristupne pregovore s EU. Međutim, prvo je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zaustavio pregovore, a onda kada su oni deblokirani 2022. je Bugarska uložila veto.

Koje bi Ukrajina preduslove trebala ispuniti za članstvo u EU?

– Iste kao i sve druge zemlje.

Bosna i Hercegovina je krajem prošle godine konačno dobila status kandidata za članstvo u EU.

– BiH treba živjeti s Dejtonskim (Daytonskim) sporazumom. Ali tamo još uvijek jačaju nacionalistički pokreti koji se zalažu za otcjepljenje. Ne smijemo zanemariti uticaj koji Srbija i Rusija imaju u BiH.

Za kraj, EU za 10 godina? Ima li zajedničku vojsku?

– Voljela bih vidjeti Uniju koja je ujedinjenija i manje ovisna o zemljama poput Kine i Rusije. Nadam se da će Evropa uspjeti vratiti strateške industrije u svoje zemlje. Trebali bismo jačati saradnju s državama poput Maroka, koji osim što se nalazi na vratima Afrike, bogat je energetskim resursima. Maroko bi bio i koristan saveznik kod migrantske krize. Evropska vojska nam ne treba, jer su većina članica ujedno i NATO-ove. Nadam se da će države na Balkanu ostati na putu prema članstvu u EU.