Bivši afganistanski ministar sad radi kao dostavljač u Njemačkoj

sadaat 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sayed Sadaat bio je ministar komunikacija u afganistanskoj vladi prije nego što se u septembru prošle godine preselio u Njemačku u potrazi za boljom budućnošću. Sada je dostavljač u Leipzigu.

Priznaje da su ga neki bliski ljudi kritizirali zato što je preuzeo takav posao nakon što je dvije godine služio u vladi. No za njega, kaže, posao je posao. S mjesta ministra odstupio je 2018. godine.

“Nemam se zbog čega osjećati krivim”, rekao je 49-godišnjak stojeći u narandžastoj uniformi pored bicikla, piše Reuters, prenosi Index.hr.

“Nadam se da će i drugi političari slijediti isti put, raditi s javnošću, a ne se samo skrivati”, zaključio je. Njegova priča postala je posebno istaknuta nakon haosa koji se razvio u Afganistanu poslije preuzimanja talibana.

Njegova porodica i prijatelji također žele otići iz zemlje. Nadaju se da će se pridružiti hiljadama drugih na evakuacijskim letovima ili će pokušati pronaći druge rute.

Sadaat se borio da pronađe posao u Njemačkoj koji bi odgovarao njegovom prijašnjem iskustvu. S diplomama informatike i telekomunikacija, Sadaat se nadao da će pronaći posao u srodnom području. No bez znanja njemačkog, kaže, šanse su mu bile male.

“Jezik je najvažniji dio”, smatra Sadaat, koji ima i britansko državljanstvo. Svaki dan u školi jezika četiri sata uči njemački, a zatim započinje šestosatnu smjenu dostavljajući obroke.

“Prvih nekoliko dana bilo je uzbudljivo, ali teško”, rekao je opisujući izazov učenja vožnje biciklom u gradskom prometu.

“Što više izlazite i što se više susrećete s ljudima, to više učite”, poručio je.

GODISNJICA
MARKETING