Bivši Dodikov savjetnik bio posmatrač na ilegalnom referendumu u Zaporožju

Podijelite vijest

Bivši savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za politička pitanja Srđan Perišić učestvovao je na nelegalnom referendumu u oblastima u Ukrajini koje kontrolišu proruski separatisti.

Srđan Perišić je rekao Srni da je referendum u Zaporožju prošao regularno uz veliki odziv ljudi.

Perišić je  profesor međunarodnih odnosa, koji je izbačen iz Dodikovog savjetničkog tima 2019. godine.

Mobilni timovi i mobilni autobusi

On je istakao da “građani očekuju da će ih 1. oktobra Rusija prihvatiti da uđu u sastav te zemlje na osnovu rezultata ovog izjašnjavanja”.

 Rekao je da specifičnost ovog referenduma predstavljaju mobilni timovi i mobilni autobusi koji su, iz sigurnosnih razloga, išli kroz dijelove gradova i naselja kako bi omogućili građanima da se izjasne.

Primio ih guverner

– Bio sam Zaporoškoj oblasti zajedno sa profesorom iz Banje Luke Olegom Soldatom. Međunarodne posmatrače, među kojima su posmatrači iz RS-a, primio je guverner Zaporoške oblasti Evgenij Balickij – istakao je Perišić i dodao da je sinoć bio u Centralnoj izbornoj komisiji u Zaporožju gdje su se brojali glasovi.

Podsjećamo, na ilegalnim referendumima, koji su se održali od 23. do 27. septembra u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i dijelovima teritorija u Zaporoškoj oblasti, održani su referendumi o pripajanju Rusiji.

Podsjećamo, većina zemalja Zapada je rekla da neće priznati rezultate ovog referenduma.

Avaz