Bivši francuski selektor optužen za seksualno zlostavljanje

0 91

Godinu dana nakon otkrića seksualnog zlostavljanja u francuskom klizanju, bivši selektor Žil Bejer (Gilles Beyer) optužen je za “seksualni napad” i “seksualno uznemiravanje” i stavljen je pod sudski nadzor.

Francusko tužiteljstvo je u februaru prošle godine otvorilo istragu protiv bivšeg trenera umjetničkog klizanja Žila Bejera (64) zbog navodnog silovanja i seksualnog napada na maloljetnice, prenosi Hina.

Istraga je pokrenuta nakon što je bivša francuska višestruka prvakinja Sarah Abitbol objavila knjigu u kojoj tvrdi kako ju je Bejer više puta silovao od 1990. do 1992. godine kada je bila tìnejdžerica.

Bejer je priznao kako je imao “intimne” i “neprimjerene” odnose sa Abitbol nakon čega je dobio otkaz u klubu Les Franse Volants, gdje je obnašao jednu od vodećih dužnosti.

Bejer, kojeg je optužilo još pet klizačica, je u srijedu priveden, a u petak je izveden pred suca koji ga je optužio zbog “seksualnog napada od strane nadležne osobe i seksualnog uznemiravanja osoba na vlasti “, a zatim stavio pod sudsku kontrolu.

Nakon što je ova afera izbila u javnosti, predsjednik Francuskog klizačkog saveza Didije Gajage (Didier Gailhaguet), koji je u vrijeme navodnih silovanja već vodio savez, podnio je ostavku pod pritiskom francuske ministrica sporta Roksane Marasineanu (Roxana Maracineanu).

Prethodni članakHoće li BiH ove godine na vrijeme organizirati nesmetan dolazak dijaspore
Sljedeći članakHRS: Dok traje medijski rat, u tišini se dogovaraju fotelje u Mostaru