Bivši grčki ministar osuđen na 20 godina zatvora

Akis_Cohatzopoulous

Akis Cohatzopoulos, koji je nekada vodio ulogu grčkog ministra, poznat kao socijalista, osuđen je na 20 godina strogog zatvora u Atini, u okviru ugovora o oružju, nakon višemjesečnog suđenja, prenosi Fena. 

Obzirom na svoje godine kojih već sad ima 73, bivši ministar će odslužiti samo petinu kazne i bit će pušten za dvije godine, dodao je jedan sudski izvor. 

Cohatzopoulos se nalazi u pritvoru već pune dvije godine, a u Grčkoj je postao poznat kao oznaka i simbol korupcije političke klase koju smatra odgovornom za krizu u koju je zemlja potonula od 2010 godine. 

Ovu veliku kaznu je izrekao specijalni krivični sud za “pranje” više od šest miliona eura dobijenih od mita prilikom kupovine oklopnih vozila, četiri podmornice i ruskih protuzračnih raketa TOR-M1. 

Pored njega u ovom zločinu učestvovalo je još 16 osoba, a među se nalazi i njegova supruga,  koja je osuđena za saučesništvo, kao i osim njegove kćerke Areti koja je dobila odgodu 12-godišnje zatvorske kazne jer je majka troje djece, navodi se od istog izvor.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE