Bivši komadant ARBiH o uznemirujućem snimku na kojem ukrajinski vojnici ubijaju ruske zarobljenike: I sam sam se nalazio u situaciji da ubijem zarobljenog vojnika ili da ga nosim na previjanje, ali ovo nije humano!

E7E007C7 8444 451B 9646 8810B11C9A48

Svjetsku javnost jučer je zgrozio snimak na kojem se vide povrijeđeni ruski vojnici, koje ubijaju vojnici Ukrajine.

Kako prenose mediji video je napravljen u selu Dmitrovka koje se nalazi 10 kilometara od Buče, u kojoj je ruska vojska napravila masakr. Snimak je kako je prenio The New York Times,nastao 30 marta, za vrijeme povlačenja ruske vojske iz ruske oblasti.

Na snimku se čuju riječi vojnika “Još uvijek je živ. Snimi ove okupatore. Gledaj, još je živ. Jedva diše, a zatim se vide pucnjevi u njihova tijela.

Upozoravamo da je video snimak izuzetno uznemirujućeg sadrržaja. Isti možete pogledati ovdje.

Danas smo o ovom slučaju razgovarali sa nekadašnjim komandantom ARBiH, Hamdijom Abdićem ‘Tigrom’, kojeg smo upitali kako okarakterisati ovakva ponašanja tokom ratnih sukoba, i da li se ista trebaju tretirati kao zločin, iako su počinjena od strane pripadnika odbrambene vojske, u ovom slučaju, vojničkih snaga Ukrajine.

“Bez obzira ko je u pitanju, takve stvari koje su prikazane na ovim snimcima, ništa ne može opravdati. Čovjek mora, ako u sebi ima makar malo karaktera, duše, biti izoliran od takvih stvari. To treba osuditi, bez obzira što je Rusija napravila agresiju na Ukrajinu ili se ranije nešto loše, za vrijeme agresije, desilo porodicama i prijateljima tih ukrajinskih vojnika sa snimka. Nije moralno ni humano i mislim da je to ipak ponašanje pojedinaca, koji to oduvijek nose u sebi”, govori Abdić za Source.

Ističe da je tokom agresije koja je počinjena na BiH nalazio u sličnim sitaucijama, u kojima ipak, morao preovladati razum.

“Bio sam u prilikama da naš  vojnik krene nešto nehumano uraditi, ali smo odmah sputavali takve namjere. Dešavalo se da se nađem u situaciji, da li da ubijem zarobljenog vojnika ili da ga nosim na previjanje. U slučajevima u kojima sam bio prisutan, uglavnom smo takve nosili u bolnicu. Vjerujem da je bilo je loših situacija na svim stranama, ali riječ je uglavnom o djelovanju pojedinaca. Često puta sam razgovarao sa vojnicima, neki su mi govorili ‘Pa komandire oni su nama radili razne stvari’. Ne, to ne može nikada biti opravdanje za činjenje takvih zločina, jer onda smo svi isti. Po mom mišljenju, ti ljudi koji čine takve zločine, imaju posljedice ako prežive ratove”, zaključio je Hamdija Abdić.

E7E007C7 8444 451B 9646 8810B11C9A48

IZVORSource.ba
Prethodni članakDobra vijest za nove penzionere: Povećan opći bod, redovno usklađivanje preko 10 posto
Sljedeći članakUbijaju kućne ljubimce vlasnika koji su zaraženi koronavirusom?