l 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Ujedinjene Nacije (UN) su konvenciju protiv torture donijele na snagu 26. juna 1987. godine, i od tada cijeli svijet ovaj dan obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture, saopćili su iz Savez logoraša u Bosni i Hercegovini .

Ova konvencija, donesena neposredno pred dešavanja na širem području naše balkanske regije ima poseban značaj, obzirom da će samo 3 godine poslije, na prostorima nekadašnje SFRJ, doći do nesretnih dešavanja, a posljedično za tim, i agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu sa sobom je donijela patnju za sve narode na području naše države, neke u većem, neke u manjem statističkom broju, ali sigurno životno ozbiljne posljedice različitih oblika torture koje su državljani BiH proživljavali na cijeloj teritoriji, i koje i do današnjeg dana osjećaju. Te i takve posljedice, najdirektniji su doprinos ovih kategorija stanovništva, u odbrani jedine nam i najdraže domovine Bosne i Hercegovine.

Nisu postignuti ciljevi

-Savez logoraša u Bosni i Hercegovini (SL u BiH), kao krovna organizacija logoraša, svakodnevno radi na zaštiti žrtava torture: pravnoj, socijalnoj, ekonomskoj, kulturnoj i dr. sferama, nekada sa većim, a nekada sa manjim uspjehom. Tokom godina rada Savez, je postigao mnoge značajne rezultate, ali ipak u nekim posebno značajnim sferama, dobrim dijelom i zbog nepostojanja sluha i senzibiliteta državnih organa, nije uspio postići ciljeve. Jedan od glavnih zadataka, na koje smo tokom prethodne, a pogotovo ove 2021.godine, nakon konačnih presuda Rezidulanog mehanizma MKS u Hagu, dali akcenat i svakodnevno radimo na tome, jeste i donošenje Zakona o pravima žrtava torture Federacije BiH, a nakon što je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture RS-a, stupio na snagu 2019.godine – navodi predsjednik Sveza  Seid Omerović.

Potreban Zakon o pravima žrtava torture

Kako je saopćeno “smatramo, i to posebno naglašavamo u svim našim istupima, da je zaista krajnji moment da napokon i Federacija BiH, prizna „životni zalog“ koji su logoraši sa područja cijele Bosne i Hercegovine, uložili u našu zajedničku državu Bosnu i Hercegovinu, i sigurni smo da ćemo napokon to ove godine, ako Bog da i uspjeti”.

-Savez logoraša u BiH ove godine, će 26.juni-Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježiti odlaskom i prisustvom 17.kolektivnoj sahrani žrtava torture u Vlasenici, koje evo niti do današnjeg dana nisu našle svoj mir. Naš ultimativni, ali i zadatak svih političkih vođa u Bosni i Hercegovini je da svim žrtvama torture u BiH, napokon isporuče minimum zahvalnosti za ono što su uložili u zajedničku državu, a taj minimum je Zakon o pravima žrtava torture – piše u saopćenju.