Bivši NBA košarkaš pronađen izrešetan mecima

6E9C58F8 1EEE 4123 BDC0 4343DAF9151B
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Porota je u osudila muškarca iz Tennesseeja za ubistvo bivšeg NBA košarkaša Lorenzena Wrighta, čije je mecima izrešetano tijelo pronađeno prije gotovo 12 godina u njegovom rodnom gradu Memphisu.

Porota od 12 članova vijećala je približno dva sata prije nego što je Billyja Raya Turnera proglasila krivim za ubistvo prvog stepena, pokušaj ubistva i zavjeru u smrti Wrighta, centra od 211 centimetara, koji je prije toga igrao 13 sezona u NBA ligi.

Namjestili mu zasjedu

Wright se povukao iz NBA nakon sezone 2008/2009. Sudija Shelby Lee Coffee osudio je Turnera (51) na doživotni zatvor zbog ubistva. Za ostale optužbe bit će osuđen naknadno, prenosi ESPN.

Turner je već priznao krivicu za posjedovanje oružja nakon što su kod njega, prilikom hapšenja 2017. godine zbog ubistva Wrighta, pronađena  dva pištolja.

Turner već služi 16-godišnju zatvorsku kaznu po odvojenoj optužbi za oružje.

Ubistvo Wrighta izazvalo je ogroman publicitet. Njegovo tijelo, u fazi raspadanja, pronađeno je u močvarnom polju u istočnom Memphisu 28. jula 2010. Otac šestero djece (34) nestao je danima prije nego što je njegovo tijelo pronađeno.

Turner: Proglašen krivim

Tužitelji su naveli da je Wrightova bivša supruga, Sherra Wright, osmislila plan da ubije svog bivšeg muža te je angažirala Turnera i njenog rođaka Jimmieja Martina da joj pomognu.

Turner i Sherra Wright optuženi su u decembru 2017., više od sedam godina nakon ubistva. Sherra se iznenadno izjasnila o krivici za ubistvo u julu 2019. i osuđena je na 30 godina zatvora.

Turner je poznavao Sherru Wright iz crkve i, prema tužiteljima, imao je tajnu romantičnu vezu s njom.

U vrijeme ovog zločina, Martin je već bio suočen s optužbama za ubistvo svoje djevojke, a rekao je da mu je rodica pomogla da plati dio troškova advokata. Martin je osuđen i trenutno služi zatvorsku kaznu. Dobio je imunitet od kaznenog progona u slučaju Wright.

Pronašli pištolj

On je svjedočio da je Sherra angažirala njega i Turnera da ubiju Lorenzena Wrighta. Martin je posvjedočio da su se on i Turner sastali sa Sherrom kako bi planirali ubistvo.

Martin je tužitelju Paulu Hagermanu rekao da je bio u Batesvilleu (Mississippi) u vrijeme ubistva nešto iza ponoći 19. jula 2010.

Taj dan, Lorenzen Wright boravio je u Memphisu u koji je stigao Atlante. Sherra Wright je rekla da je svog bivšeg supruga namamila u zasjedu sa Turnerom. On je pokušao pobjeći prije nego što je ubijen.

Martin je također rekao da su se Turner i Wright riješili dokaza s mjesta pucnjave, a da je on s Turnerom bacio pištolj u jezero. Detektivima je 2012. otkrio gdje se nalazi pištolj koji su pronašli ronioci FBI-a.