Bivši obavještajac objasnio kako se postavljaju prislušni uređaji

BIVSI OBAVJESTAJAC OBJASNIO KAKO SE POSTAVLJAJU PRISLUSNI UREDAJI 1 696x392 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Tajno snimanje razgovora, odnosno prisluškivanje praktički je glavno USKOK-ovo sredstvo za prikupljanje dokaza.

U javnost su procurili detalji iskaza bivšeg međimurskog župana Matije Posavca i ostalih uhapšenih iz Međimurja, kao i neki tajno snimljeni razgovori.

Posavec je koruptivne radnje priznao, a za njihovo otkrivanje zaslužne su tajne akcije. Nekadašnji član tajne službe, a ujedno i prvi šef Interpola u Hrvatskoj Ante Letica objašnjavao je kako se postavljaju prislušni uređaji.

Kaže da je moguće takve uređaje staviti i u uredima državne uprave bez da iko ko tamo radi išta zna.

  • Zbog toga je i akcija tajna i za nju zna vrlo mali broj ljudi. Ako je izvedena po zakonu i po pravilima, onda se sva saznanja koja se prikupe izvode kao dokazi”, kaže.

Kako se postavljaju prislušni uređaji?

A kako se tačno postavljaju?

  • Moramo razlučiti dvije stvari. Priprema operativne akcije za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka ili posebnih mjera, kako se zovu u USKOK-u, i same akcije. Priprema traje duže jer se moraju izučiti svi aspekti osobe koja se nadzire ili će se nadzirati, mora se provjeriti njezina ili njegova uža i šira okolina, na radnom mjestu, oko radnog mjesta, mjesta na kojem parkira automobil itd.

Kad se sve to završi i donese procjena i ocjena sigurnosti takve akcije, da se ne kompromitiraju mjere, onda se ide u akciju”, kaže.

Postavljanje uređaja, kaže, ovisi o tome koja se sredstva postavljaju.

  • Osoba koja je nadzirana i osobe koje su, kako mi to kažemo, upale u mjere, a to su ponekad vrlo ugledni javni i politički dužnosnici, oni su sami krivi zbog toga. Svatko od nas je odgovoran za svoje postupanje i s kim se druži, s kim razgovara, a posebno ako kroz tu svoju djelatnost pokušava izvoditi ili planira kazneno djelo, kao što je ova korupcija.

Korupcija je vrlo teško dokazivo kazneno djelo i zato su potrebne ove mjere, to je jedan od efikasnih načina da se ona suzbije”, zaključuje.