t 3


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

– Političko Sarajevo potpuno je ovladalo pravosuđem na nivou BiH istjerivanjem Srba i predstavnika RS sa čelnih pozicija u VSTV-u – izjavio je za Srnu bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

On je ukazao da je izbor rukovodstva VSTV-a nezakonit, kao i da je izbor predsjednika Vijeća doveo do toga da od osam rukovodnih pozicija u pravosuđu na nivou BiH danas bude pet Bošnjaka, dva Hrvata, jedan iz reda ostalih i nijedan Srbin ili neko drugi iz RS.

– Prema ovome, izgleda da se sva pravosudna pamet i poštenje u pravosuđu koncentrisalo u Federaciji BiH, dok su svi ljudi iz RS korumpirani, kriminalci, lopovi, puni afera – rekao je Tegeltija.

Smatra da rečenica Bakira Izetbegovića o Srbima kao lošem narodu i Valentina Incka (Inzko) o srpskom narodu kao narodu na pogrešnoj strani historije, dobijaju svoju stvarnu dimenziju na terenu pravosuđa BiH, jer se ovim izborom u VSTV-u pokazuje da se “Srbima kao takvima i Republici Srpskoj ne smije dozvoliti rukovođenje na nivou BiH ukoliko ne provode politike političkog Sarajeva”.

– Ovo očito predstavlja poželjni model takozvane funkcionalne BiH u viziji Izetbegovića i Incka. Nema autentičnih Srba iz RS na upravljačkim pozicijama i “mirna Bosna” – istaknuo je Tegeltija.

Ocijenio je i da je sve ovo direktna posljedica prenošenja političkih bitaka iz RS na nivo BiH u namjeri da se putem pravosudnog aparata BiH proizvede promjena vlasti u RS.

– Preglasavanjem srpskih članova, za predsjednika sa četvorogodišnjim mandatom VSTV-a izabrao je Halila Lagumdžiju, umjesto Milana Tegeltije, koji je u decembru prošle godine podnio ostavku. Lagumdžija, sudija Suda BiH, dobio je osam glasova, naspram sedam, koliko je osvojio sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Srđan Forca, koji je prethodno izabran na upražnjeno Tegeltijino mjesto u Vijeću – piše Dodikova agencija.

Za potpredsjednike VSTV-a izabrane su Biljana Simeunović iz reda srpskog naroda i Sanela Gorušanović-Butigan, koja se izjašnjava kao Hrvatica.