Bivši ruski komandant otkriva šta će biti sa Putinom ako izgubi rat u Ukrajini

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bivši ruski komandant Igor Girkin izjavio je ove sedmice da će ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno biti “zadavljen” ili će mu se suditi pred Međunarodnim krivičnim sudom ako Rusija izgubi rat u Ukrajini.

Girkin, koji je poznat i pod pseudonimom Igor Strelkov, dao je komentare u videu postavljenom na njegovom Telegram kanalu, koji ima skoro 800.000 pratilaca.

“Navaljni će ga poslati u Hag”

Njegove izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud 17. marta objavio da je izdao nalog za hapšenje Putina zbog ratnih zločina. Istražitelji MKS-a u Hagu su navodno radili na dokazima protiv Putina više od godinu dana prije nego što je sud izdao nalog.

Sud optužuje ruskog lidera da je „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i nezakonitog premještanja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

U petak je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, podijelio na Twitteru prevedeni video Girkinovih komentara u vezi sa nalogom MKS-a.

Snimak počinje tako što Girkin čita pitanje sa svog telefona koje je glasilo: “Kako procjenjujete vjerovatnoću predaje predsjednika od strane njegovog najužeg kruga kao rezultat raspisanog naloga Međunarodnog krivičnog suda?”

– Ako izgubimo rat i Putin ne bude zadavljen prije toga, Navaljni će ga poslati u Hag – rekao je Girkin, misleći na Alekseja Navaljnog, aktivistu i opozicionog lidera koji se trenutno nalazi u zatvoru u Rusiji.

Poznata ličnost u Rusiji

Girkin je postao poznata ličnost u Rusiji zbog svoje istaknute uloge u vojsci zemlje i kao oficir u Federalnoj službi bezbjednosti (FSB), agenciji nasljednici KGB-a. On je navodno bio ključan u ruskoj aneksiji Krima 2014. i komandovao je ruskim militantima u ukrajinskom regionu Donbas.

Otkako je napustio vojsku, Girkin se etablirao kao popularan bloger u Rusiji i često je promovirao prokremljovsku propagandu. Međutim, od tada je postao glasni kritičar Putina i ruskih vojnih vođa zbog toga kako se vodi rat u Ukrajini.

Girkin je prošle sedmice objavio kritiku na svom Telegram kanalu u kojem je napisao da su ruski vojni lideri „demonstrirali očiglednu nesposobnost“ u Ukrajini i da moraju biti smijenjeni ili Rusija rizikuje da izgubi rat.

Avaz