Bivši srbijanski policajci u slučaju “Potočari” oslobođeni optužbi

policajci srbija potocari vucic ajb yt prtscr
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Viši sud u Beogradu oslobodio je dvojicu bivših srbijanskih policajaca od optužbi za odavanje službene tajne, a u vezi s njihovim aktivnostima tokom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima 2015. godine.

Sudija Zoran Đorđević kazao je da je utvrđeno kako oni nisu krivi za krivično djelo odavanja službene tajne, jer tužilaštvo nije dokazalo da je od toga štetne posljedice imao MUP Srbije.

Presuda Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću javno je objavljena, u skladu sa zakonom, iako je ovaj postupak od početka bio zatvoren za javnost, zbog zaštite “nacionalne sigurnosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, odnosno radi čuvanja tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu.

Javno je objavljena samo izreka presude bez obrazloženja, također zbog zaštite tajnosti podataka.

Dumanović i Trbović su optuženi za krivično djelo odavanje službene tajne, odnosno, zato što su u izjavama medijima odali tajne podatke u vezi sa svojim radom u Potočarima, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na tadašnjeg srpskog premijera Aleksandra Vučića, prenosi Radiotelevizija Srbije.