Portal 072info

Bivši uposlenik tvrdi da je KPZ Zenica 2012. godine stanove dodijelio podobnim radnicima

Mlivić je u zeničkom zatvoru radio od 1987. godine, a na kraju 2016. godine otišao je u zasluženu penziju. U razgovoru za Klix.ba je kazao kako je radio na mjestu stražara, voditelja smjene te glavnog vatrogasca za protivpožarnu zaštitu.

Podjela stanova počela je 2010. godine, a konačna lista dobitnika je izašla 2012. godine kada je Mlivić nakon 9. pozicije završio na 15. mjestu. Dodijeljeno je 14 stanova.

“Moje stambeno pitanje nije riješeno, podstanar sam, a od 2012. godine i konačne liste ja sam na sudovima i po tužilaštvima. Prvo sam sve prijavio Krivolovcima pa sam izjavu dao u Federalnom MUP-u, gdje su mi rekli da je dodjela stanova bila krivično djelo, a kasnije su me pozvali i rekli da nema ništa od toga”, govori Mlivić na početku razgovora.

Nakon toga, Mlivić podnosi tužbu kantonalnoj tužiteljici, obavio je razgovore i s dvojicom tužitelja koji su mu rekli da će problem biti riješen, ali godinama poslije nije izborio svoje pravo.

“Niko od njih nije tražio izvod iz arhiva nadležnih ministarstava da provjeri da li su osobe koje su dobile po deset bodova za ratna priznanja ustvari i dobitnici tih priznanja. Ja sam tražio te podatke i dobio sam ih. Jasno je navedeno da osobe koje imaju po deset poena, nemaju nikakvih ratnih priznanja niti su u evidenciji za pokretanje otpora ili veterani rata”, dodaje Mlivić.

Nakon pet godina pravne borbe, Mlivić smatra da je pravda u ovoj državi odavno već izgubljena, zbog čega se osjeća kao nebitna osoba dok pokušava dokazati svoju nevinost, a krivnju onih koji su vršili dodjelu stanova.

“Osjećam se da sam niko i ništa. Dođe mi nekada da ne znam šta bih uradio, da se ubijem, ali kažem sam sebi da neću, da želim da se borim i dokažem krivicu koju su napravili prema meni i drugima”, očajno govori Mlivić.

Na kraju razgovora je dodao kako su osobe koje su vodile postupke pile kafe s osobama koje su bile u komisiji za dodjelu stanova te kako drugi, kojima je učinjena nepravda, šute jer se boje.

Ipak, nastavit će se boriti na višim nivoima pravosuđa s obzirom na to da je uvjeren da nema pravde na kantonalnom nivou.

“Razgovarao sam s advokatom i nastavit ću svoju borbu. Sve ću prebaciti na Federalno tužilaštvo samo da dokažem svoju nevinost i njihovu krivicu”, zaključio je Mlivić.

Iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica su istakli kako su sve procedure urađene po Zakonu, da se Mlivić žalio i da je sud donio istu odluku te da nema ništa nejasno u čitavom procesu dodjele stanova 2012. godine.

Klix.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box