Bivši zatvorenik iz Zenice optužen za prevaru: Kompanjonu iz ćelije obećao slobodu za 1.700 KM

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Općinski sud Zenica potvrdio je optužnicu Tužilaštva ZDK protiv Zeničanina Enesa Karića Pene zbog prevare, a njegova saradnica je nedostupna pravosuđu.

Kariću se na teret stavlja da je u periodu od oktobra 2018. do maja 2019. godine prevario osuđenika S. Č. i njegove roditelje u vrijeme kada je i sam izdržavao kaznu zatvora Kaznenopopravnom zatvoru (KPZ) Zenica.

Vješta obmana

Karić je obećao S. Č. da će mu pomoći da ranije izađe iz zatvora, na način da će mu pokrenuti apelaciju u Sudu radi smanjenja kazne zatvora od osam godina i deset mjeseci na kaznu zatvora „ispod pet godina“.

ČITAJ JOŠ:  Sve više mladih ljudi zainteresovani da započnu biznis u Zenici

Kako su obojica bila u zatvoru, obećao je da će to uraditi njegova tadašnja nevjenčana supruga G. A., koja bi ubrzala taj postupak. Za ove usluge S. Č. je trebao uplatiti G. A. iznos od 1.500 KM te 325 maraka na ime sudskih troškova.

Zaveden pričom o slobodi i obmanut da to G. A. zaista može uraditi, S. Č. je obavijestio svoju majku da stupi u kontakt s G. A. Žena je to i uradila te se, zajedno sa suprugom, u Zenici srela s G. A. početkom 2019. godine.

ČITAJ JOŠ:  Zeničanin (23) vozio neoprezno, udario pješaka u Londži, zadobio povrede opasne po život
Faksimil optužnice Tužilaštva ZDK
 • Faksimil optužnice Tužilaštva ZDK
 • Uplatili novac

  Karićeva nevjenčana supruga nastavila je s obmanom i obećala roditeljima S. Č. da će ubrzati postupak oslobođenja S. Č., garantirajući da će izaći iz zatvora najdalje za mjesec.

  Roditelji su joj na ruke isplatili iznos od 700 eura (oko 1.400 KM). Nakon mjesec Enes je od S. Č. tražio da njegovi roditelji uplate još 325 KM. Majka S. Č. je taj iznos 23. januara 2019. godine, posredstvom Pošte Lukavac, uplatila na račun majke G. A., koja se tereti kao saizvršilac u prevari.

  ČITAJ JOŠ:  Poplavljen podvožnjak u Blatuši, onemogućen saobraćaj (FOTO)

  Naravno, S. Č. je ostao bez para i obećane slobode.

  Optuženi Enes Karić Pena bio je svjestan da neće moći ispuniti ono što je obećao S. Č., s obzirom na to da nema niti znanje niti mogućnost pokretanja bilo kakvog postupka pred sudovima, jer se ne bavi advokatskom djelatnošću, te su prevarom on i G. A. stekli protupravnu imovinsku korist, navodi se u optužnici.

  GODISNJICA
  MARKETING