Portal 072info

BIZARNE PRITUŽBE IZ BH. ZATVORA Zatvorenici se žale što nisu dobili nove zube, što cimer sluša narodnjake…

Na adresu Institucije ombudsmana za ljudska prava u prošloj godini stiglo je 50 posto više žalbi za kršenje prava osuđenih osoba u odnosu na godinu ranije. Ta institucija lani je zaprimila 166 žalbi zatvorenika, dok je godinu ranije taj broj iznosio 108. “Ti podaci ne predstavljaju stvaran prikaz broja obraćanja zatvorenika jer oni, osim pismenih žalbi, svakodnevno telefonski kontaktiraju s ombudsmanima tražeći pravne savjete i pomoć”, rekli su za Glas Srpske iz ove institucije. Kao i prethodnih godina, žalbe se odnose na nezadovoljstvo kvalitetom pružene zdravstvene zaštite, pitanja korištenja izvanzavodskih pogodnosti, uvjete smještaja i tretmana, nekorektno ponašanje osoblja ili drugih zatvorenika, te nemogućnost ostvarivanja radnog angažmana, a razlozi zbog kojih se žale su, najblaže rečeno, zanimljivi, piše Večernji list BiH.

Neutemeljeno 90% žalbi

Prema tvrdnjama predstavnika zatvora, zatvorenici se nerijetko žale i zbog toga što im nisu ispunjeni njihovi pomalo bizarni zahtjevi, pa im smeta i to što im, umjesto popravka, nisu ugrađeni novi zubi, što cimer sluša narodnjake, ili što ne mogu raditi posao koji žele. Ravnatelj KPZ-a Doboj Branko Miletić ističe kako je, kada je riječ o zatvorima u RS-u, oko 90% žalbi zatvorenika neosnovano. “Većina tih žalbi ombudsmanima dolazi od onih koji su više puta bili u zatvoru. Njihovi zahtjevi su uglavnom nerealni. Recimo, žale se na zdravstvenu zaštitu unatoč tome što im se ona uredno pruža”, kazao je Miletić za Glas Srpske i dodao kako zatvorenici ne mogu očekivati da im se rade neki kirurški zahvati ako za to nema potrebe, primjerice stavljanje novih zuba i slično. Dodao je kako su se prethodnih godina zatvorenici Bošnjaci žalili na hranu, tvrdeći da dobivaju obroke sa svinjetinom. Međutim, Miletić je odbacio ove optužbe istaknuvši kako su kuhari strogo pazili prilikom pripremanja obroka. I ravnatelj KPZ-a Zenica Hidajet Jabandžić tvrdi da je većina žalbi zatvorenika ovog zavoda neutemeljena. “Primjerice, zatvorenici se žale što je jedan dobio batak, a drugi pileće krilce, a događalo se i da se cimer u sobi žali na drugog jer glasno hrče. Pojedinci često traže i promjenu sobe ili cimera. Tako smo imali slučajeve da jedan zatvorenih želi gledati ‘Zvezde Granda’, a njegov cimer ‘Pinkove zvezde’. Događalo se i da bi netko gledao film, a netko drugi vijesti, pa žele cimera koji ima slične želje”, rekao je Jabandžić. Ipak, postoje i one mnogo ozbiljnije žalbe kada je i život zatvorenika bio ugrožen. Sudeći prema podacima ombudsmana, najviše problema imaju zatvorenici u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, gdje je lani za pravoslavni Uskrs skupina Bošnjaka pretukla trojicu zatvorenika iz RS-a.

Ne može gledati turske serije

“Žalitelj je istaknuo da već dva mjeseca, od kada je u njegovu sobu smješten drugi osuđenik, trpi provokacije na nacionalnoj osnovi. Naime, drugi osuđenik mu zabranjuje gledati vijesti i serije na turskom TV kanalu, za vrijeme obavljanja vjerskih aktivnosti namjerno pojača glazbu, upućuje psovke i čini sve kako bi ponizio njegovu vjeru, naciju i jezik”, jedna je od žalbi upućena ombudsmanu 2015.•

Podijelite članak

Počitajte još

Novih 11 slučajeva zaraze korona virusom u BiH

Redakcija

13 pozitivnih na koronavirus iz šest gradova u Bosni i Hercegovini

Redakcija

Novi slučajevi u BiH: U RS zaraženo još 38 osoba

Redakcija