Portal 072info

Biznismen iz Žepča na slobodi: Marinko Zovko bio u srbijanskom zatvoru zbog vožnje od 245 kilometara na sat

Nešto više od mesec dana prošlo je od kada je javnost ostala šokirana vožnjom bahatog tatinog sina. On je ulicama jurio nevjerovatnim brzinama od preko 200 kilometara na sat, sve to snimio pa podijelio na društvenim mrežama, rugajući se policajcima koji ne mogu da ga stignu.

Međutim, dolijao je na auto-putu Beograd-Šid, pa je tako “zaradio” kaznu od dvije hiljade KM, 30 dana pritvora i devet mjeseci zabrane da vozi u Srbiji, piše Blic.

Da ga boravak u pritvoru nije opametio, dokaz je snimak kojim se pohvalio na društvenim mražama. On je tako napisao da sada “vozi po propisima”, pošto se njegovo vozilo kretalo 150 kilometara na sat. 

Uz to, njegov izlazak obradovao je mlade “poštovaoce” njegovog lika, koji ga oponašaju ludačkom vožnjom i kršeći saobraćajne propise.

Tako su se na njegovom profilu redali komentari “Lice s naslovnice, kralju, je**o si im mamicu svima”, “Vratia se Šime”, “Ćaća se vratio”, “Vratio se jači nego ikad”, ali i ponude tipa: “Oćeš se potrkat?”.

Sudeći po njegovim objavama, Zovko više nije u Beogradu. Da li ga je u BiH ili Hrvatsku neko odvezao ili je to sam učinio uprkos zabrani korištenja vozačke dozvole u trajanju od devet mjeseci?

Kontroverzni biznismen iz Žepča od ranije je poznat javnosti, ali i regionalnim policijama zbog raznih krivičnih djela.

Osim brze vožnje, koja mu je preko društvenih mreža donijela izuzetno veliku popularnost, Marinko Zovko je i ranije hapšen jer je od jednog muškarca, sa još jednim saučesnikom, pokušao da iznudi 20.000 konvertibilnih maraka na ime duga za gorivo. Njima je tada određena zatvorska kazna od mjesec dana za to krivično djelo.

Marinko je jedan od suvlasnika firme “Zovko Kompani”, koju je naslijedio od svog oca Ivice Zovka, a pod čijim okriljem je još 15 firmi uključujući hotel i lanac benzinskih stanica “Zovko Oil”.

Firma “Zovko Oil” našla se u centru skandala 2015. godine kada je nestala robna rezerva goriva vrijedna 6,4 miliona maraka, koja je bila povjerena na čuvanje. To gorivo je bilo namijenjeno stanovništvu za pomoć u slučaju poplava, zemljotresa, rata i drugih nesreća.

Osim muljanja sa novcem i naftom, Zovko je u regionu poznat po svom nonšalantnom i bahatom ponašanju. Živi na visokoj nozi, vozi skupocjene automobile za koje izdvaja milione i kojima juri auto-putevima, dovodeći sve oko sebe u opasnost. Poznat je po tome što voli da boravi u društvu starleta, manekenki i drugih atraktivnih djevojaka iz javnog života.

Podijelite članak
  • 226
    Shares