Biznismen šokirao javnost: Dovest ću radnike sa Šri Lanke, radit će šest dana

radnici njemacka
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Privredu u Hrvatskoj već godinama muči nedostatak radne snage. U sličnim problemima je i Srbija, gdje je postalo gotovo pa normalno da jeftinija radna snaga dolazi raditi iz nekih od najsiromašnijih dijelova svijeta, piše Večernji.

U Srbiji agencije su te koje dovode radnike, a sami poduzetnici nemaju direktne obveze prema radnicima već sve rješavaju navedene agencija.

Kako to funkcionira, odlučili su istražiti novinari Blica, a odgovor poslodavca je i više šokantan.

“Strani radnici ne samo što rade duže tokom dana, nego kad se sve sabere koštaju puno manje firmu. Sad sam u postupku zapošljavanja njih nekoliko. Radit će i po 10 sati dnevno, šest dana u sedmici. Osnovna plaća je 320 eura, koja ne može odstupati previše od toga. Sve uvjete dogovaram s agencijom koja ih dovodi”, kazao je poduzetnik iz Srema.

“Jednostavno me koštaju manje”, dodao je, te ističe kako Srbi sebe cijene, ali često i precjenjuju. Navodi da on ne može platiti radnika kao što to može velika kompanija i da nastaje problem kad pregovara s potencijalnim radnicima.

“Sad s nekoliko radnika sa Šri Lanke i plaćom od 37.000 dinara, (oko 615 KM) mijenjam naše ljude kojima sam davao i po 70.000 dinara (oko 1.164 KM)”, kazao je poduzetnik koji tvrdi da tako može uštedjeti skoro 400.000 dinara u godini dana (skoro 6.654 KM).

Nije zaostalo komentara na plan srpskog poduzetnika.