Bjeloruski bataljon postao dio Oružanih snaga Ukrajine, odred nazvan po čuvenom vođi

Screenshot 2 68 36

Iako Bjelorusija još uvijek zvanično nije uključena u sukob u Ukrajini, brojni bjeloruski dobrovoljci već danima učestvuju u borbama kako na ruskoj tako i na ukrajinskoj strani.

Jedan od bataljona koji se bori na strani ukrajinske vojske je i odred nazvan po Kastušu Kalinovskom, bjeloruskom vođi iz 19. stoljeća koji je predvodio Januarski ustanak 1863. godine protiv Ruskog carstva.

Iako od početka ruske invazije na Ukrajinu bjeloruski vojnici u ovom bataljonu učestvuju na svim frontovima, jučer su zvanično uvršteni kao dio Oružanih snaga Ukrajine.

“Na ovaj važan dan za bjelorusku historiju, dobrovoljci bataljona Kastuša Kalinovskog položili su zakletvu. Naš bataljon je dio Oružanih snaga Ukrajine. Zakletvu su na bjeloruskom jeziku napisali naši dobrovoljci. Uvjereni smo da će u budućnosti ovaj tekst postati osnova zakletve i zvanične bjeloruske vojske”, rekli su pripadnici odreda.

Inače, bjeloruski dobrovoljci su zakletvu položili 25. marta na Dan slobode, nezvanični državni praznik koji proslavlja godišnjicu nastanke prve nacionalne bjeloruske države 1918. godine.

Iako je predsjednik države Aleksandar Lukašenko nekoliko puta naglasio kako se protivi učešću bataljona na ukrajinskoj strani, bjeloruska opozicionarka Sviatlana Tsikhanouskaya podržala je njihove aktivnosti.

Također, ona se obratila i zvaničnoj bjeloruskoj vojsci te je uputila poruku vojnicima u kojoj je od njih zatražila da odbiju naredbe o učešću u ratu u Ukrajini na ruskoj strani.

“Naši bjeloruski vojnici razumiju da su Ukrajinici naša braća i mi ne želimo da se borimo protiv njih. Ne želimo da postanemo neprijatelji”, rekla je opozicionarka.