Portal 072info

BlackBerry prodat za 4,7 milijardi USD

BlackBerry-LogoKompanija BlackBerry je za 4,7 milijardi USD prodata grupi najvećeg akcionara Fairfaxu. Kanadska kompanija saopštila je da je pismo o namjerama potpisano i da će njeni akcionari dobiti devet USD u kešu za svaku akciju.

Direktor Fairfaxa, Prem Votsa bivši je član upravnog odbora koji posjeduje deset odsto akcija kompanije BlackBerry. Votsa je podnio ostavku kada je BlackBerry u avgustu saopštio da razmatra prodaju kompanije. BlackBerry je najavio otpuštanje 4,5 hiljada zaposlenih, ili 40 odsto ukupnog broja, u nastojanju da se izbori sa velikim gubicima i padom prodaje novih modela telefona. Kanadska kompanija je navela da očekuje gubitak između 950 i 995 miliona USD u drugom kvartalu. 

Uveliko reklamirani novi model BlackBerry 10 ranije ove godine nije uspio da pokrene prodaju kompanije. Akcije kompanije na njujorškoj berzi pale su odmah nakon objavljivanja vijesti – 19 odsto i sada iznose 8,50 USD. Analize govore da kanadska kompanija nije uspjela da se vrati u trku ni nakon izlaska dva nova uređaja ove godine BlackBerry Z10 i Q10. Kompanija sada drži manje od pet odsto američkog tržišta, na kome su do prije nekoliko godina imali skoro polovinu svih prodatih telefona.  Od dolaska Apple sa iPhone-om i Samsunga sa svojim Android uređajima, te dvije kompanije preuzele su primat. BlackBerry još uvijek drži dobar dio tržišta u Evropi i u Aziji.

Podijelite članak