Blagodati tuširanja hladnom vodom

Dokazi iz istorije govore da su Stari Grci i Rimljani bili obožavaoci hladne kupke, a današnji stručnjaci takođe ističu njene prednosti.

“Učinci hladnog tuširanja pozitivno djeluju na kardiovaskularni, disajni i mišićno-koštani sistem. Hladna voda pruža nam jači imunitet, poboljšava mentalno zdravlje, pojačava rad metabolizma te potencijalno sagorijeva smeđe masti koje sagorijevaju kalorije u obliku topline, a isto tako vas može i učiniti ljepšima”, tvrdi ljekar i vanredni profesor na Univerzitetu u Greenwichu Abigail Rickard.

Prva stvar koju ćete primijetiti kada se krenete tuširati hladnom vodom je iznenadni nagon za dubokim disanjem, objašnjava doktorka Rickard i dodaje da će se, usprkos početnom šoku, vaš otkucaji srca početi usporavati.

“U tom trenutku imate puno krvi u središtu svog tijela jer se oslobađa puno kiseonika, što znači da vaš mozak, srce i pluća rade dobro” objašnjava.

Ovakvi učinci čine hladan tuš idealnim ako se pokušate jače razbuditi ujutro. Isto tako, tuširanje hladnom vodom zatvara pore na vašoj koži zbog čega će kutikule na vašoj kosi biti ravne, a kosa će vam izgledati sjajno i zdravo. Zbog svih ovih dobrobiti za vaše tijelo, natjerajte se barem povremeno tuširati hladnom vodom. Učinite uslugu svom tijelu, ojačajte svoje zdravlje i uštedite malo novca na računu za grijanje, piše HuffPost.

Prethodni članakTešanjska privrednici izvoze u 70 zemalja svijeta: Najviše u Njemačku i Italiju
Sljedeći članakBosna i Hercegovina među turističkim destinacijama koje najbrže rastu