Blažević: Na jedan potvrđen slučaj koronavirusa imamo još tri neotkrivena

4 37
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Raspravom o epidemiološkoj situaciji nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Ispred Vlade FBiH zastupnicima se obratila Snježana Bondaruk i doktorica Mia Blažević.

Ažurni podaci

– Ne stižu nam ažurni podaci, a imamo problem sa privatnim laboratorijama. Moguće je oduzimanje dozvola, a svaki nam je laboratorij važan u ovom trenutku. Prema Ustavu FBiH borba protiv koronavirusa je zajednička obaveza Federacije i kantona. Kao što je to i definirano Ustavom BiH. Moram da upozorim da su je u naredbama jasno definirano ono što se odnosi na inspekcijske poslove – istakla je Bondaruk.

Dodala je da je bilo govora i o kontroli na granicama.

– Mi smo sa svoje strane imali više urgencija prema državnoj razini, ali to je u nadležnosti Vijeća ministara BiH. Tu odluku predlaže Ministarstvo sigurnosti ili Ministarstvo civilnih poslova. Veliki broj pitanja je bio s pravom o masovnoj imunizaciji. Mi smo u planu opredjelili da ćemo prihvatiti ona cjepiva za koja je dozvolu dala EMA i naša Agencija za medicinska sredstva BiH – pojasnila je Bondaruk.

Prema njenim riječima, Odbor za zdravstvo je imao konstruktivan zaključak kojim se traži izvještavanje o nabavci vakcina.

– Imunizacija ne samo obaveza Zavoda za javno zdravstvo FBiH, već i kantona. Imate i izvještaj o cijepljenje zdravstvenih radnika, kao i informacije u prispijeću vakcina što kroz donacije što kroz COVAX mehanizam. Znate da smo kroz evropski mehanizam iskazali potrebu za 239.000 doza vakcine komapnije „Pfizer“ i da je u vezi toga potpisan sporazum sa Austrijom – pojasnila je Bondaruk.

Kućno testiranje

Dodala je da postoji opasnost kod testiranja brzim testovima u kućnim uvjetima.

– O tome još niko nije raspravljao, a pitanje je kako zbrinuti pozitivan koronavirus test. Broj respiratora nije vojna tajna, to 320 respiratora u FBiH i to je bilo krajem prošle godine. Zdravstvene ustanove pokrenule su javne nabavke između ostalog i respiratora – kazala je Bondaruk.

Doktorica Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ovom prilikom kazala je da epidemiologija nije jednostavna.

Serološka studija je pokazala je da na jedan potvrđen slučaj imamo još tri neotkrivena. Epidemiologija je kao slagalica. Mi smo sa tri najveća klinička centra uspostavili saradnju i imamo njihove tačne podatke. Što se tiče umrlih to je regulirano zakonom i oni su sto posto tačni. Nad migrantima se vrši posebnan nadzor, možemo dostaviti podatke o tome. Migranti ulaze u broj pozitivnih osoba u Federaciji – istakla je Blažević.