Screenshot 2 44
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 11, 2021 @ 11:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Mia Blažević naglasila je da se u Federaciji Bosne i Hercegovine redovno radi sekvencioniranje određenog broja uzoraka COVID-19 pacijenata, vrši nadzor nad varijantama SARS-CoV-2 virusa koje cirkuliraju na našem području.

– Zasad još nemamo potvrđen omicron – novu varijantu virusa ali je realno očekivati da će se u skorije vrijeme pojaviti i kod nas, ako nije već tu – naglasila je za Fenu dr. Blažević.

Kaže da, prema dostupnim podacima koji uglavnom dolaze iz Južnoafričke Republike, izgleda da ta varijanta uzrokuje blažu kliničku sliku, u odnosu na ranije varijante SARS-CoV-2 virusa.

– Svakako treba imati na umu da je prosječna životna dob u Africi značajno niža nego u Europi i da prezentacija bolesti neće nužno biti ista. Obzirom na ograničenu količinu podataka, još je teško reći kakav će utjecaj imati na efikasnost cjepiva, iako postoje indicije da će zbog vrste i broja mutacija ta varijanta virusa imati veću moć izbjegavanja imuniteta zbog čega i jeste proglašena varijantom od zabrinutosti – naglasila je. Inače, omicron soj se prvobitno pojavio u Južnoj Africi, ali je detektovan i širom svijeta. Novi soj virusa korona – omicron potvrđen je i u susjednoj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Upitana za epidemiološku situaciju, dr. Blažević kaže da se u Federaciji BiH već tri mjeseca bilježi visoka transmisija virusa u zajednici, u svim kantonima.

– To je svakako zabrinjavajuće pogotovo ako se uzme u obzir nizak obuhvat cijepljenja protiv bolesti COVID-19, koji prema službenim podacima iznosi 29,2 posto posebno u skupini osoba starijih od 60 godina kod kojih je smrtnost najviša – kazala je.

LIDER