Blinken: Dvije države su jedino rješenje za sukob Izraela i Palestinaca

b 6

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken potvrdio je večeras, na kraju posjete Jerusalemu i Ramalahu (Ramallah), da njegova zemlja podržava rješenje dvije države za izraelsko-palestinski sukob i pozvao je dvije strane da stvore bolje okruženje za njegovo postizanje.

– Moguće je nastaviti napore za postizanje rješenja dvije države, koje i dalje smatramo jedinim načinom garancije budućnosti Izraela kao židovske i demokratske države i svakako da Palestinci dobiju državu na koju imaju pravo – rekao je američki državni sekretar na konferenciji za novinare u Jerusalemu.

Blinken nije objasnio ulogu koju bi SAD, tradicionalni posrednik u izraelsko-palestinskom sukobu, mogle imati u toj perspektivi. 

Upozorio je Izraelce i Palestince protiv svake mjere koja bi mogla izazvati iskru ili potkopati perspektivu povratka rješenja dvije države i kao primjere naveo “naseljavanje, rušenje i izbacivanje”, kao i “pozive na nasilje i finansiranje terorista”, koje bi poduzela jedna ili druga strana.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca, koje je ponovo pokrenula administracija Baraka (Barack) Obame, obustavljeni su od 2014. godine jer su zapeli na brojnim pitanjima, poput statusa Istočnog Jerusalema i izraelskog naseljavanja palestinskih teritorija.