8 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 6, 2021 @ 8:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinek pozvao je danas najrazvijenije zemlje svijeta da se suoče i obračunaju sa sve većim jazom između bogatih i siromašnih.

Blinken je u obraćanju prisutnima na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu istakao da su pandemija koronavirusa i klimatske promjene ukazale na neravnopravnost između država, te da se nešto mora preduzeti kako bi se to promijenilo.

– Osim pomenutih prijetnji, od ključne važnosti za poboljšanje globalnih životnih uslova su sprečavanje izbjegavanja poreza i okončanje diskriminacije protiv žena i manjina – rekao je Blinken.

On je naveo da je administracija američkog predsjednika posvećena rješavanju glavnih uzroka nejednakosti i neravnopravnosti.

– Podaci su kristalno jasni. Pandemija i klimatske promjene su najteže pogodile države koje to ne zaslužuju – naglasio je Blinken.

On je uputio poziv članovima OECD da razmotre sopstvenu odgovornost za trenutnu situaciju.

– Snosimo određenu odgovornost za ovu situaciju. Decenijama su naše članice mjerile ekonomski uspjeh podizanjem BDP-a i berzi što nije realnost za više miliona radničkih porodica. Umjesto toga, naš privredni rast je često dovodio do rasta nejednakosti – zaključio je Blinken.

LIDER