Blizanke s jednim srcem – ako ih operišu, jedna umire

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Djevojčice rođene prošle subote u Indoneziji spojene su u predjelu stomaka i grudi i dijele jedno srce. Zbog toga ih ljekari ne mogu operisati, a da obje prežive zahvat.

Trenutačno se nalaze na Odjelu neonatalne intenzivne njege u bolnici Soetomo na otoku Javi. Ovako spojena tijela kod sijamskih blizanaca pojavljuju se u 18,5 odsto slučajeva. Problem je srce, zbog kojeg je gotovo nemoguće razdvojiti blizanke, a da obje ostanu žive.

Iako su ljekarii u bolnici Soetomo u istoriji razdvojili 53 para blizanaca i imaju iskustva, čini se kako bi ovaj zahvat ipak bio prerizičan.

Tek trećina sijamskih blizanaca preživi prvi dan života
Sijamski blizanci javljaju se u jednoj na 200.000 trudnoća, a njihovo preživljavanje nikada nije sigurno. Od 40 do 60 odsto takvih blizanaca ne preživi porod, dok ih 35 odsto preživi prvi dan života. Uvijek su istog pola jer se razviju iz istog oplođenog jajašca i dijele posteljicu, piše “Daily Mail”, prenosi 24sata.hr.

cafe.ba

GODISNJICA
MARKETING