BLIŽI LI SE KRAJ ORGANIZIRANOM KRIMINALU U BIH: Ovo je pet ključnih zakona u borbi protiv korupcije, koji će zaživjeti u 2014. godini

BLIŽI LI SE KRAJ ORGANIZIRANOM KRIMINALU U BIH: Ovo je pet ključnih zakona u borbi protiv korupcije, koji će zaživjeti u 2014. godini

bab31816121b4c3da659ef00bd376126

Riječ je o zakonima o oduzimanju nelegalno stečene imovine, o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o prekršajima, o Zakonu o inspekcijama i o dopunama i izmjenama Kaznenog zakona…

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić upoznao je danas, tijekom susreta u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, otpravnika poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Nicholasa Hilla, sa setom antikoruptivnih zakona.

Ovaj set dio je od 41 mjere obuhvaćene Planom borbe protiv korupcije kojeg je usvojila Vlada FBiH. Cilj je da, kako je pojasnio, država i njezin pravi sustav dobiju pravi alat za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala.

A ako sadašnji zakoni i nude rješenja u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, onda su ta rješenja razbacana u nekoliko zakona. Mi želimo sve to pojednostaviti i učiniti efikasnijim kroz objedinjeni propis, tvrdi federalni premijer Nermin Nikšić.

– Riječ je o zakonima o oduzimanju nelegalno stečene imovine, o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o prekršajima, o Zakonu o inspekcijama i o dopunama i izmjenama Kaznenog zakona. Svi ovi zakoni su u parlamentarnoj proceduri i vjerujemo da će biti usvojeni – kazao je Nikšić.

Premijer se osvrnuo i na pojedina mišljenja iznesena o javnosti kako postojeći zakoni već nude rješenja za efikasnu borbu protiv korupcije, te da su, navodno, ponuđena nova rješenja dio predizborne kampanje.

– Kod nas su izbori svake dvije godine, pa bi se uvijek moglo reći da se zakoni donose u neko predizborno vrijeme.

Ovo je ilustrirano činjenicom da je u 2012. godini u Federaciji BiH njezinih šezdesetak pravosudnih institucija za djela iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije oduzelo nelegalno stečene imovine u ukupnoj vrijednosti od samo 212.000 konvertibilnih maraka. Bilo je i slučajeva da je osuđenik u zatvoru posredstvom notara jednostavno prepisao nelegalno stečenu imovinu na članove obitelji.

Danas je razgovarano i o reformi Federacije BiH. Pri tome je federalni premijer upozorio kako sadašnje ustavno ustrojstvo Federaciju BiH vodi u financijsko urušavanje. Nikšić i Hill su ocijenili da su reforme u Federaciji BiH preduvjet za reforme na razini Bosne i Hercegovine.

Federalni premijer je danas zahvalio američkoj administraciji na podršci datoj projektima Federalne vlade, kaže se u saopćenju Vlade FBiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE