Bliži se kraj raspusta, roditelji na finansijskim mukama

Do početka nove školske godine ostalo je nešto manje od mjesec. Roditelji osnovaca su već počeli računicu koliko sredstava će morati izdvojiti za školovanje djeteta. Procjenjuje se da je za jednu školsku godinu potrebno izdvojiti od 500 do 1.500 maraka, ili gotovo dvije prosječne plaće.

Najviše mjesta u računici zauzimaju udžbenici za koje je u prosjeku u Federaciji BiH, potrebno izdvojiti oko 150 maraka. Zbog toga se mnogi odlučuju na kupovinu već korištenih knjiga, koje su duplo jeftinije. Troškovima treba dodati i neophodnu opremu, te sveske i olovke. Samo za školski pribor treba izdvojiti oko 200 maraka. Roditelji smatraju da je malo onih koji školarcima mogu priuštiti sve što im je potrebno, piše Federalna.ba.

 

U sarajevske knjižare školski pribor polako pristiže. Ipak, gužve još nema, iako je za razliku od prethodnih, ove godine resorno ministarstvo Kantona Sarajevo, još u maju izdalo instrukcije nastavnom osoblju, kako bi se na vrijeme usaglasili o izboru udžbenika. “Jedan udžbenik mora pratiti nastavni plan i program. Nije zacrtano da se mora koristiti samo jedan udžbenik, neka to budu maksimalno tri i opet smo postigli neki cilj”, kaže Amela Penava, predsjednica Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola KS-a.

Ipak, dok ne dođe do reforme i smanjenja broja udžbenika, porodica s prosječnom plaćom koja u Federaciji iznosi nešto više od 800 maraka teško da u jednom mjesecu može pokriti sve troškove. “Vrijednost potrošačke korpe za jednu četveročlanu porodicu iznosi 1.850 maraka. Dakle, prosječna plaća pokriva samo 44% vrijednosti potrošačke korpe”, ističe Hakija Porobić, predsjednik Udruženja potrošača KS-a.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke najavljuju da će i ove godine biti besplatno podijeljeno 65.000 udžbenika. Za ovu svrhu iz budžeta je izdvojeno 650.000 maraka, a obuhvaćeno je oko 8.000 učenika. Uz troškove za udžbenike i opremu, oko 200 maraka potrebno je za garderobu jednog osnovca, dok dodatne aktivnosti poput školskih izleta roditelje u prosjeku koštaju 50 maraka godišnje, navodi federalna.ba.

Prethodni članakSignal vam je slab? Evo kako da to riješite ukucavanjem ovih brojeva
Sljedeći članakVREMENSKA PROGNOZA: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost