Blokada Sueskog kanala mogla bi izazvati globalnu nestašicu toaletnog papira

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kriza zbog broda koji blokira Sueski kanal bi pored novčanih gubitaka mogla prouzrokovati nestašicu toaletnog papira na globalnom nivou.

Vlasnik “Ever Given” broda od 200.000 tona koji se nasukao ove sedmice kad ga je snažni vjetar okrenuo ustranu, izvinio se zbog blokade koja uzrokuje globalnu trgovinsku krizu.

Iza “Ever Givena” je ostala zaglavljena flota teretnih brodova koji prevoze različite proizvode, a među kojima se nalazi i toaletni papir.

ČITAJ JOŠ:  Napravljen veliki korak u zaštiti pšenice od klimatskih promjena

Walter Schalka, izvršni direktor brazilske kompanije “Suzano SA” koja se bavi proizvodnjom celuloze, izjavio je za Bloomberg News da kompanija kasni sa transportom sirovina neophodnih za proizvodnju toaletnog papira.

Zbog blokade prometa sirovina u Sueskom kanalu u kombinaciji sa povećanom potražnjom za celulozom u nekim državama kao što je Kina, moglo bi doći do nestašice toalet papira na globalnom nivou zaključuje Schalka.

Schalka je zabrinut da će se nevolje u transportu pogoršati – što će uzrokovati velike poremećaje u trgovini celulozom koji bi mogli utjecati na kompletne zalihe toaletnog papira, navodi Bloomberg.

ČITAJ JOŠ:  Izmjena Zakona o šumama predviđa novčanu kaznu od 5.000 do 10.000 KM 

Lars Jensen, stručnjak za prijevoz kontejnera iz Danske, rekao je za britanski Mirror da će blokada kanala utjecati na pošiljku svakodnevnih predmeta za domaćinstvo, uključujući i toaletni papir.

Izvršni direktor holandske kompanije Boskalis, Peter Berdowski, koja pokušava pomjeriti nasukani brod, smatra da je prerano reći koliko bi rješavanje problema moglo potrajati i da je u pitanju nekoliko dana.

Međutim, japanski vlasnici broda, među kojima i Yukito Higaki, predsjednik kompanije Shoei Kisen, ističu da je raspoređeno 10 tegljača koji rade na izvlačenju broda te da njegova posada očekuje da bi mogli isploviti već u subotu navečer prema tokijskom vremenu.

ČITAJ JOŠ:  Fahrudin Solak svjedokinji: Imate li vi paranormalne moći?

Higaki je na konferenciji za novinare u japanskom gradu Imabari kazao da “nastavljaju raditi na uklanjanju taloga” te da bi se rješenje krize moglo očekivati već danas.

GODISNJICA
MARKETING