Portal 072info

BNP: IV Smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama “I ja to mogu 2015”

U nedjelju, 6.12.2015. godine sa početkom u 12 sati Bosansko narodno pozorište Zenica domaćin je IV Smotre dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama “I ja to mogu 2015”.

Projektom “I ja to mogu 2015.” nastoji se skrenuti pažnja na socijalne i kulturne potrebe osoba s posebnim potrebama, a sam program namijenjen je djeci i mladima do 30 godina. Projekat podrazumijeva edukativni i kreativni dio. Unutar edukativnog dijela gledaoci (djeca i mladi) koji nemaju poteškoća u razvoju imati će priliku da kroz druženje upoznaju drugu djecu i mlade koji su po necemu specificni. Unutar kreativnog dijela, predviđeno je da grupe učesnice dobiju priliku na sceni BNP-a izvedu svojiu predstavu koju su pripremili i na taj način pokažu da im ne smijemo uskratiti pravo na kulturu koja mora biti svima dostupna.

“Postojanje smotre dramskog stvaralaštva jedinstvena je prilika da ljudi u našem društvu po mnogo čemu, a posebno po svojoj specifičnosti, stigmatizirani, dobiju priliku da na sceni našeg Pozorišta izraze svoju kreativnost na polju izvođačkih umjetnosti. Bosansko narodno pozorište Zenica i JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica domaćini su već četvrti put gostima iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine koji svaki put iznenade svojim kreacijama i mogućnostima scenskog izricaja kojem mnogi mogu pozavidjeti” kazao je Miroljub Mijatović, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Korisnici projekta “I ja to mogu 2015.” bit će osobe okupljene u institucije i udruženja: UG „Radosti druženja“ Bihać, Centar „Vladimir Nazor“ Sarajevo, Udruženje „Sunce“ Mostar, Centar “Los Rosales” Mostar, Udruženje za promociju integracije djece i odraslih osoba sa invaliditetom u društvenoj zajendici „Budimo prijatelji“ Zenica, JU predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebema Visoko, Udruženje “Humanost” Zenica, JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica, JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box