Portal 072info

BNP nastavlja tradiciju internacionalnog gostovanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BNP ZENICA

Bosansko narodno pozorište Zenica je već na samom početku nove sezone nastavio tradiciju internacionalnih gostovanja i učešća na festivalima i predstavljanju same kulture.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ove godine, to će biti jedino bh. pozorište koje će uzeti učešće na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra i to u Podgorici u Crnoj Gori i to sa predstavom “Priča sa istočne strane”, koju je Bosansko narodno pozoriše Zenica radilo u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom u prošloj teatarskoj sezoni.

Pomenuta predstava će biti izvedena u subotu, 14. septembra u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pored njih, ove godine se na festivalu, koji ove godine preferira politički teatar i takmičarskog je karaktera, biti izvedene i predstave iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije.

Kako na svakom takmičenju ovog tipa postoji žiri i ove godine o najboljima žeodlučivati žiri u sastavu Matko Botić, kritičar i teatrolog (Hrvatska), Sonja Vukićević, balerina i koreografkinja (Srbija) i Vasko Raičević, dramaturg (Crna Gora).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zadnji dan Festivala je rezervisan za najbolju predstavu, nagradu za najbolju režiju (autora) i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Predstavu “Priča sa istočne strane” režirala je Aida Bukvić po tekstu Darka Lukića, a u ovoj duodrami uloge igraju Snežana Vidović i Sead Pandur.

BNP Zenica će i u narednom periodu koji slijedi svoja produkcijska ostvarenja i mnoštvo predstava izvoditi na internacionalnim festivalima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Javnosti dobro poznata predstava “Grebanje ili Kako se ubila moja baka” bit će izvedena u okviru programa 53. festivala MESS koja je zakazana u petak, 4. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo, na Joakim InterFestu u Kragujevcu u subotu, 12. oktobra, ali i na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prijevoda” Užice 2013.

Ovo je zaista dovoljan dokaz da zeničko pozorište radi izuzetno zapažene i kvalitetne predstave za djecu i da, među mališanima popularna, predstava “Kraljica Vešmašina” uvrštena u ovogodišnji program Children MESS i zakazana je za subotu, 5. oktobra u Kamernom teatru 55, saopćeno je iz BNP-a Zenica.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME