BNP nastavlja tradiciju internacionalnog gostovanja

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

BNP ZENICA

Bosansko narodno pozorište Zenica je već na samom početku nove sezone nastavio tradiciju internacionalnih gostovanja i učešća na festivalima i predstavljanju same kulture.

Ove godine, to će biti jedino bh. pozorište koje će uzeti učešće na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra i to u Podgorici u Crnoj Gori i to sa predstavom “Priča sa istočne strane”, koju je Bosansko narodno pozoriše Zenica radilo u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom u prošloj teatarskoj sezoni.

Pomenuta predstava će biti izvedena u subotu, 14. septembra u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”.

Pored njih, ove godine se na festivalu, koji ove godine preferira politički teatar i takmičarskog je karaktera, biti izvedene i predstave iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije.

Kako na svakom takmičenju ovog tipa postoji žiri i ove godine o najboljima žeodlučivati žiri u sastavu Matko Botić, kritičar i teatrolog (Hrvatska), Sonja Vukićević, balerina i koreografkinja (Srbija) i Vasko Raičević, dramaturg (Crna Gora).

Zadnji dan Festivala je rezervisan za najbolju predstavu, nagradu za najbolju režiju (autora) i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Predstavu “Priča sa istočne strane” režirala je Aida Bukvić po tekstu Darka Lukića, a u ovoj duodrami uloge igraju Snežana Vidović i Sead Pandur.

BNP Zenica će i u narednom periodu koji slijedi svoja produkcijska ostvarenja i mnoštvo predstava izvoditi na internacionalnim festivalima.

Javnosti dobro poznata predstava “Grebanje ili Kako se ubila moja baka” bit će izvedena u okviru programa 53. festivala MESS koja je zakazana u petak, 4. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo, na Joakim InterFestu u Kragujevcu u subotu, 12. oktobra, ali i na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prijevoda” Užice 2013.

Ovo je zaista dovoljan dokaz da zeničko pozorište radi izuzetno zapažene i kvalitetne predstave za djecu i da, među mališanima popularna, predstava “Kraljica Vešmašina” uvrštena u ovogodišnji program Children MESS i zakazana je za subotu, 5. oktobra u Kamernom teatru 55, saopćeno je iz BNP-a Zenica.