BNP Zenica napunio 69 godina

Bosansko narodno pozorište Zenica, kao jedna od najvećih i značajnijih umjetničkih organizacija u Bosni i Hercegovini, zvanično je osnovano početkom 1950. godine, pod tadašnjim nazivom Oblasno narodno pozorište Zenica. Prva pozorišna predstava koju je produciralo novoosnovano bh. narodno pozorište bila je “Duboko je korijenje” američkih autora Jamesa Gowa i Arnauda D’Usseaua u režiji Evgenija Simonova, čija je svečana premijerna izvedba bila upriličena 25. februara 1950. godine, što se i uzima kao zvanični datum kada se obilježava rođendan ove teatarske ustanove. Od osnivanja, u BNP-u je producirano 730 predstava u samostalnoj produkciji ili u okviru koprodukcijskih projekata, čime su ostvareni značajni oblici nacionalne, regionalne i međunarodne umjetničke saradnje, što je oduvijek bila osnovica rada ove ustanove.

U bogatoj teatarskoj historiji, BNP je bivao mjesto susreta svih generacija i zbog šezdesetosmogodišnjeg postojanja njegovog važnog segmenta Dječije, omladinske i lutkarske scene (DOL) i Dramskog studija u okviru kojeg su odgajane generacije ljubitelja teatra i teatarske umjetnosti, a neki od njih su danas i članice i članovi ansambla BNP-a Zenica. Pored teatarske produkcije, BNP je u 69 godina postojanja djelovao i kao organizator ili suorganizator niza drugih formi projekata, kao što su promocije knjiga, promocije književnih edicija i časopisa, okrugli stolovi, koncerti, izložbe, te sličnih sadržaja. Već 18 godina u organizaciji ove teatarske kuće se održava i jedini festival nacionalne dramaturgije, koji zauzima važno teatarsko mjesto u zemlji i regionu – Festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra. Pored ovog Festivala, u organizaciji DOL scene, već pet godina se realizira i Internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, koji okuplja djecu i mlade širom zemlje i regiona. Važno je, također, napomenuti da je BNP koordinator Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra za BiH, čime ujedinjuje sve bh. gradove u jednom danu, odnosno noći i zajedno sa 12 evropskih zemalja slavi teatar svake treće subote u novembru.

U posljednjih nekoliko umjetničkih sezona, BNP Zenica je gostovao na svim značajnijim regionalnim i međunarodnim pozorišnim festivalima u BiH, kao i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Austriji, Sloveniji, Turskoj, Švicarskoj, Italiji, a samo u posljednjih pet godina osvojio je gotovo 100 nagrada i priznanja za umjetničke projekte i angažirane umjetnike.

Ove godine BNP je odlučio da se značajnijim događajima ne obilježava 69. rođendan, izvan redovnih programskih aktivnosti. Naime, svi planovi te vrste su u znaku priprema za jubilarnu 70. umjetničku sezonu ove teatarske ustanove. Ipak, trenutno dio ansambla zeničkog BNP-a radi na pripremi nove predstave “Ljudožderka”, prema tekstu autorice Lejle Kalamujić i u režiji Lajle Kaikčije, čija je premijerna izvedba planirana za 21. mart. Također, 4. marta višestruko nagrađivana predstava “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Mirjane Karanović će imati izvođenje u Beču u okviru uspostavljene redovne saradnje sa tamošnjom Bosanskohercegovačkom kulturnom platformom.

MI. D. / OSLOBOĐENJE