Portal 072info

BNP ZENICA: Premijera predstave “Plavi krug” (14.11)

BNP ZENICA

Predstava “Plavi krug” premijerno će biti izvedena 14. novembra na sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica, u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti.

Ovaj se komad realizira u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Udruženjem građana za borbu protiv šećerne bolesti “Zenica”, Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona i Savezom udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH.

Ovaj interaktivni i edukativni performans ima za cilj podizanje svijesti o nastanku i prevenciji dijabetesa, a namijenjen je djeci uzrasta od šest godina.

Prestavu prema tekstu Vladimira Đorđevića režira Miroljum Mijatović, glumac i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

On je istakao važnost rada s djecom na edukativnim i angažiranim projektima koji se mogu svrstati u teatar pozitivnih poruka, a ima za cilj upoznavanje s najrazličitijim problemima koji su dio naše svakodnevnice, te educiranje djece i mladih i razbijanje predrasuda prema marginaliziranim društvenim skupinama.

Akteri predstave su članovi srednje grupe Dječije, omladinske i lutkarske scene, a nekima od njih će ovo biti i prvo igranje na Velikoj sceni BNP-a.

Sekretar Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti “Zenica” Haris Delić govorio je o problemima s kojima se susreću osobe oboljele od dijabetesa, neadekvatnoj zdravstvenoj podršci i zaštiti, te svakodnevnim problemima i diskriminacijom oboljelih koja je nerijedak slučaj i unutar obrazovnog sistema.

On je također istakao da je ovaj projekat utoliko značajan što na nekonvencionalan način komunicira s namlađom publikom, ali i odraslima i predstavlja značajan iskorak u radu Udruženja i nastavku saradnje s Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, saopćeno je iz BNP-a Zenica.

federalna.ba/Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box