BNP Zenica priprema poseban program za petak: “U pozorište za 8. mart!”

BNP Zenica priprema poseban program za petak: “U pozorište za 8. mart!”

Bosansko narodno pozorište Zenica pripremilo je poseban program za petak pod nazivom “U pozorište za 8. mart!”, a koji će započeti u 19 sati.

Naime, u petak će na daskama BNP Zenica biti odigrane dvije komedije, a to su “Žiranti”, prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji BNP Zenica i “Ko je lud?”, u režiji Mirze Begovića. U pauzi, za sjajnu atmosferu u foajeu pobrinut će se DJ Feđa Knajdl.

Dramski tekst “Žiranti” je komedija situacije, laka, neprentenciozna, sa umjerenim prisustvom komike, prije svega one situacijske, a onda i one verbalne, koja proističe iz dijaloga likova. U tekstu, tu i tamo, ima i elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije, pa i satire, ali autor nije satiričkom oštricom dublje zasijecao “tkivo” bosanskohercegovačke frankenštajnovske stvarnosti. Njegove ambicije ostale su na nivou blagog kritiziranja negativnih društvenih pojava, kao što su korupcija ili snobizam, naprimjer. Stiče se dojam da ga je više zanimalo urušavanje morala u sferama porodičnog i društvenog života.

Foto: Press

Foto: Press

U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Kaknjo, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhameda Bahonjić. Dramaturgiju predstave potpisao je Hasan Džafić. Scenograf je Mensur Begičević, a kostimografkinja Ena Begičević-Čeliković. Za muziku je bio zadužen Igor Kasapović, a za koreografiju Semir Šerić.

Komedija “Ko je lud?” govori o onome što mi jesmo i kako jeste – o sukobu ličnosti i interesa, o sukobu sa samim sobom, te nam glumci kroz smijeh i komediju poručuju nešto više o gorućim problemima našeg društva, na jedan nadasve inteligentan način. Poručuju i pokazuju također i do kojih mjera i granica ide ljudska banalnost i svijest o onome što danas možemo vidjeti svuda oko nas. Radnja predstave prati čovjeka koji dolazi kod psihologa i traži samo jedan papir, međutim, kao i obično, to postaje dugotrajan i mukotrpan proces, gdje se više ne zna ko je lud, a ko ne.

Foto: Press

Foto: Press

U predstavi igraju Adem Smailhodžić i Zlatan Školjić. Dramaturgiju i jezičku adaptaciju teksta „Idiot“ Muze Pavlove potpisuje Nedžma Čizmo, a za svjetlosne i audio-efekte zadužen je Jasmin Smajić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS