Portal 072info

BNP ZENICA Sveto S na drugom festivalskom danu

Nakon uspješnog svečanog otvaranja XV festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2016., u okviru drugog festivalskog dana je igrana predstava Sveto S ili kako je arhivirana predstava ”Sveti Sava”. Predstava je nastala u režiji Tanje Miletić-Oručević, a u produkcij BNP-a. Doživjela je svoja gostovanja širom BiH, a na svom prvom internacionalnom gostovanju u okviru Natjecateljskog programa Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani Split 2016. je osvojila prestižnu Nagradu publike.

Najzanimljivija činjenica u vezi sa ovom predstavom jeste da problematizira događaj koji je ostavio snažan trag u kulturnoj historiji ovih prostora. Taj 31. maj 1990. godine kao da je najavio sve ono što će se događati na našim prostorima tih devedesetih godina. Naime, predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Sveti Sava  u režiji Siniše Kovačevića je taj dan trebala biti odigrana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, ali je gostovanje onemogućeno usljed stalnih prekida i vandalskih ispada dijela prisutne publike. Tako, ova nagrada publike za predstavu Sveto S svjedoči o trenucima sadašnjosti, te o prošlosti koju nismo željeli baš takvom zapamtiti.

Poslije predstave je održan okrugli sto na kojem su učestvovali Tanja Miletić-Oručević i glumci ansambla predstave, a moderator je bio Matija Bošnjak.

Sutra, u nedjelju, u 20 sati će biti igrana treća predstava  u okviru takmičarskog programa Festivala, predstava Generacija bez kosti u režiji Darka Cvijetića, a u produkciji Pozorišta Prijedor. Petnaest minuta nakon predstave će se održati okrugli sto na kojem će se govoriti o predstavi.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box