Portal 072info

BNP Zenica završava veoma uspješnu umjetničku sezonu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosansko narodno pozorište Zenica privelo je kraju veoma uspješnu umjetničku sezonu koja je bila u znaku obilježavanja značajnoj jubileja – 65 godina od osnivanja i početka umjetničkog rada ove kulturne institucije.

U 65. umjetničkoj sezoni akcenat je bio na regionalnoj i međunarodnoj saradnji, uz produkciju predstava sa veoma društveno angažovanim pristupom, te je premijerno izvedeno ukupno devet predstava, uz želju za što većom afirmacijom domaćih i regionalnih autora i mladih umjetnika.
Sezonu je otvorena velikom premijerom predstave “Balkanski rekvijem” koja je okupila autore i umjetnike iz cijele Evrope, a partneri na projektu su bili Wien kultur i I trembles iz Beča, kao i Internacionalni teatarski festival MESS iz Sarajeva, a predstava je ostavarila značajne rezultate na domaćim i regionalnim festivalima sa osvojenih šest nagrada. Nastavak koprodukcijske saradnje nastavljen je kroz dva projekta Dječije, omladinske i lutarske scene BNP-a rađenih uz partnerstvo sa Javnom ustanovom za kulturu i obrazovanje Kakanj, te sa Zavodom za javno zdravsto Ze-do kantona.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

BNP je na svojim scenama ugostio izuzetne pozorišne umjetnike i muzičare iz cijelog regiona, u sklopu redovnih programskih aktivnosti realizovano je nekoliko značajnih pozorišnih i kulturnih manifestacija, uključujući Europsku noće teatra BiH, Smotru dramskog stvaralašta za djecu sa psiho – fizičkim poteškoćama u razvoju, Smotra predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva, Međunarodnu kulturnu manifestaciji Zeničko proljeće, XIV. festival bh drame Zenica 2015. , a šezdesetpetogodišnji rad rad obilježen je i svečano proslavljen premijernom izvedbom predstave “Sinovi umiru prvi”, rađenom prema tekstu Mate Matišića i u režiji Bobana Skerlića.

I u toku ove sezone BNP je imao veliki broj učešća na pozorišnim festivalima i u teatrima u BiH i regionu uz dosta zapažene rezultate i osvojenih 12 nagrade. Izuzetno značajna nagrada za pozorište je Nagrada na afirmaciju dramske edukacije koju je Međunarodni centar za dramski odgoj dodijelio Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni BNP-a, što je još jedna potvrda da je misija pozorišta opravdana – poticanje dramskog stvaralaštva i kreativnosti kod najmlađih i rad na edukaciji o problematici djece i mladih kroz dramsko stvaralaštvo.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

I 66. umjetnička sezona BNP-a će biti u znaku jačanja domaće i regionalne saradnje na realizaciji projekata, a sezonu će biti otvoriti premijernom predstave “Gospođa ministarka” u režiji Slađane Kilibarde sredinom septembra. Uslijedit će i nekoliko međunarodnih i regionalnih gostovanja u teatrima i teatarskim Festivalima.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6