Bodybuilderica sa hidžabom razbija stereotipe

Kada je 23-godišnja Majiziya Bhanu izašla na pozornicu da se takmiči u ženskom segmentu takmičenja Mr. Kerale u Kochiju, sve oči su bile uperenu u nju. Nikada ranije nije postojao slučaj da bodybuilderica nosi hidžab. Ona je pobjedom na natjecanju dokazala da hidžab nije nikakva prepreka za nju, ili bilo koju drugu ženu koja ga nosi. 

Bhanu vjeruje da hidžab nikada ne treba biti prepreka za žene sa strašću, i ako je žena slobodna da pokaže tijelo, onda bi trebala biti slobodna i da ga pokrije: “Ponosna sam što nosim hidžab, to je dio mog identiteta. Ne ograničava me na bilo koji način, ali mi daje dostojanstvo i snagu.”

Bhanu je za samo dvije godine uspjela da se transformiše iz studentice stomatologije u lokalnu slavnu ličnost. Ona je tri puta izabrana kao najjača žena u državi od strane Udruženja državnog Powerliftinga iz Kerale.

Već je osvojila nacionalne medalje u powerliftingu i hrvanju, dok je istovremeno završavala svoju stomatološku obuku: “Na početku su me ljudi čudno gledali jer sam imala hidžab, međutim, ubrzo su shvatili da sam ozbiljna u treningu koliko i oni. Onda su svi čudno pogledi prestali.”

Iako je oduvijek bila zainteresovana za sport, tamo gdje je ona odrasla nije bilo gotovo nikakvih prilika. Ali to je nije zaustavilo. Svakog dana, nakon stomatološke nastave, putovala je 60 km vozom od Kozhikode do gimnazije: “Vraćala sam se oko 21 sat. Na početku je bilo teško, ali sam polako stekla samopouzdanje da putujem sama, i na kraju je ovo postalo dio moje rutine.”

Danas je Bhanu inspiracija mnogim drugim djevojkama poput nje. Nakon njenog uspjeha njeno selo, u kojem je odrasla, je otvorilo vlastitu teretanu.

“Mnoge mlade djevojke i žene često dolaze kod mene i traže savjet o tome šta trebaju učiniti da bi uspjele.”

Njeni budući planovi su, prije svega, da završi studije jer je to san njenih roditelja, te će nakon toga nastaviti s bodybuildingom: “Kada završim studiranje, nastavit ću svoj san o osnivanju akademije koja će biti multidisciplinarna i uključivati borilačke vještine, powerlifting i bodybuilding.”

Body.ba

Prethodni članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas
Sljedeći članakManjak sna bira brzu hranu