Boeing pristao platiti 2,5 milijardi odštete zbog nesreća aviona 737 Max

Screenshot 1 2371

Kompanija Boeing je priznala da je tajila važne podatke američkoj Federalnoj agenciji za avijaciju te je u dogovoru s američkim ministarstvom pravde pristala isplatiti 2,5 milijardi dolara odštete zbog nesreća njenih aviona 737 Max.

Zahvaljujući dogovoru s ministarstvom Boeing je umjesto suđenjem slučaj okončao nagodbom. Kompanija je optužena za zavjeru s namjerom da prevari SAD, a sada je pristala platiti 2,5 milijardi dolara odštete.

Ova suma uključuje 243,6 miliona dolara kazni, 1,77 milijardi dolara kompenzacije Boeingovim klijentima nakon što su vlasti prizemljile avion u periodu od godinu i po dana dok je trajala istraga o nesrećama, kao i 500 miliona dolara namijenjenih kompenzaciji nasljednika i porodica žrtava stradalih u nesrećama aviona kompanija Lion Air i Ethiopian Airlines. u pomenute dvije nesreće je poginulo ukupno 346 osoba.

Avion Lion Aira se srušio nedugo nakon polijetanja nedaeko od Indonezije 29. oktibra 2018. godine, dok je avion Ethiopian Airlinesa pao blizu Etiopije 10. marta 2019. godine. U oba slučaja je ustanovljeno da se MCAS sistem aktivirao tokom leta da je mogao odigrati ulogu u padu aviona.

Boeing je priznao da je prevario FAA kada je riječ o okolnostima koje se odnose na MCAS. Navodno, dva tehnička pilota Boeinga 737 Max su otkrila važnu promjenu u MCAS sistemu u novembru 2016. godine, ali je kompanija odlučila sakriti informacije umjesto da ih podijeli s FAA-jem kada se procjenjivao novi avion. Kao rezultat toga sistem nije spomenut u izvještaju, a uputstva korištenja aviona i materijali za obuku pilota nisu sadržavala kompletne informacije.

Osim plaćanja odstete, Boeing mora nastaviti sarađivati s FAA-jem u tekućim i budućim istragama te je obavezan prijaviti dokaze o prevarama koje su počinili njegovi uposlenici ili agenti. Također, dužan je dostavljati godišnje izvještaje o statusu izvršenja nagodbe.

Klix