Bogataši iz regije na Forbesovoj listi

Podijelite vijest

Ivica Todorić je i dalje najbogatiji biznismen regije, sa bogatstvom koje se procjenjuje na 735 miliona eura. Nekoliko poslovnih ljudi iz regije našlo se na Forbesovoj rang-listi bogataša za 2014. godinu.

Drugo mjesto pripada vlasniku MK grupe Miodragu Kostiću, koji je s trona najbogatijeg biznismena iz Srbije skinuo Miroslava Miškovića. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 520 miliona eura.

Sandi Češko i dalje je najbogatiji Slovenac. Vlasnik najveće TV prodaje u regiji težak je 460 miliona. Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, nalazi se na četvrtom mjestu sa 290 miliona eura.

Među prvih deset, osim Miškovića, nalaze se još dva bogata biznismena koja su završila u zatvoru.

Jedan je Srđan Knežević, vlasnik Knez Petrola, drugi Petar Matijević, koji je novi član kluba Top 10 u Srbiji. Prije 20 godina bio je vlasnik mesnice, a sada je jedan od najvećih zemljoposjednika.

Agrokor vodeći u BiH

U BiH je među vodećima opet Agrokor, a ključ njegovog uspjeha su, kako kaže potpredsjednica Ljerka Puljić, direktne investicije. Konzum je po prihodima četvrti.

Vlasnik trgovačkog lanca Bingo Senad Džambić pojavio se na desetom mjestu liste najvećih kompanija u BiH, s prihodom od 448,5 miliona konvertibilnih maraka.

Novo lice na bh. listi je i Tihomir Brajković, građevinar iz Kiseljaka, vlasnik firme Tibra Pacifik, a Tomislav Antunović je s preduzećem AGS iz Orašja 14. među najvećima u BiH.

Kralj čelika Minčo Jordanov čvrsto se drži na prvom mjestu liste najbogatijih makedonskih preduzetnika po tržišnoj kapitalizaciji dionica kompanije koje posjeduje, navodi Jutarnji list.

Opasno mu se približio Andreja Josifovski, vlasnik energetske firme AD Makpetrol.

Al Jazeera