Portal 072info

Bogataši škrtare u Hrvatskoj: Usidre se, odu, a ne ostave ni euro

Screenshot 5 483
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Luksuzna megajahta “Flying Fox”, vlasnika “Imperial Yachts” iz Monte Carla, u Dubrovnik je uplovila u srijedu, 24. juna, u jutarnjim satima.

Nakon trosatnog zadržavanja u luci Gruž, zbog nužne papirologije, 136 metara duga jahta isplovila je prema Cavtatu, gdje se potom i usidrila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tamo je mamila uzdahe puna tri dana, piše 24sata.hr, a onda je Flying Fox napustio Cavtat u subotu, 27. juna, i zaplovio prema jugu Francuske. Međutim, Hrvatska osim pogleda na raskošnu jahtu, koje se dovodi u vezu sa Jeff Bezos, vlasnikom Amazona, nije imala ništa, jer su se nedaleko od Cavtata sidrili – besplatno.

Naime, područje sidrenja nije pod nadležnošću Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Lučka uprava DNŽ je nadležna za upravljanje lukom Cavtat u granicama lučkog područja. Koliko nam je poznato, navedena jahta se sidri izvan lučkog područja luke Cavtat i kao takva nije dužna platiti lučku taksu odnosno sidrenje”, stoji u odgovoru Antuna Banovca, rukovodioca Lučke uprave DNŽ.

Za razliku od Hrvatske, međutim, kako Crna Gora je vlasniku “Flying Foxa” i te kako naplatila dolazak u Tivat, odnosno luku Porto Montenegro, gdje je jahta bila dva dana prije dolaska u Hrvatsku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na stranici MarineReservation.com za dva dana veza, za iste dimenzije, hrvatski portal je dobio ponudu od 13.008 eura, pa se pita da li je vlasnik ove megajahte odlučio da bude biti škrt baš kad je stigao u Hrvatsku ili se sidrio besplatno, jer to tamo može tako?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Možda su obje tvrdnje tačne, ali činjenica je da Hrvatska i nema koristi od dolaska takve jahte. To nije prvi put da se bogataši u Hrvatskoj sidre besplatno. Jahta “Eclipse” Romana Abramovića, 2016. je tokom cijelog septembra i oktobra bila usidrena u Župskom zalivu, besplatno.

Jahta “Flying Fox” je napravljena 2019, a Bezos, čije se bogatstvo procenjuje na 138 milijardi dolara, nikad nije potvrdio da je njegova. Osim posade, u trenutku dolaska u Dubrovnik na jahti nije bio niko drugi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

O tome najbolje svjedoče prazni bazeni. Jahta se može i iznajmiti i po cijeni od 3,5 miliona eura za nedjelju dana, pa postoji mogućnost da su nedaleko od Dubrovnika čekali da se ukrcaju gosti.

Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Pogledajte vožnju džipom u Jadranu: Cijela plaža ostala u čudu

072info.com

Plaže na Jadranu pune, sunce izmamilo turiste na kupanje (FOTO)

072info.com

Šta za Hrvatsku i godine koje dolaze znači današnje obilježavanje “Oluje”

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME