Bogatašica velikog srca: Donirala 4,2 milijarde dolara pogođenim pandemijom

MacKenzie Scott 1 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

MacKenzie Scott, bivša supruga Jeffa Bezosa i suosnivačica Amazona, u četiri mjeseca donirala je više od četiri milijarde dolara bankama hrane i fondovima za pomoć u hitnim slučajevima, piše BBC.

U objavi na svom blogu, gospođa Scott je rekla da želi pomoći Amerikancima koji su u poteškoćama zbog pandemije.

MacKenzie Scott je 18. najbogatija osoba na svijetu, a njeno se bogatstvo ove godine povećalo za 23,6 milijardi dolara na 60,7 milijardi dolara.

“Ova je pandemija uništila živote nekih Amerikanaca koji su već otprije bili u teškoj situaciji’, napisala je u utorak u svom blogu, dodajući da je odabrala više od 380 dobrotvornih organizacija te razmatra da potpomogne njih još 6.500.

‘Ekonomski gubici i zdravstveni ishodi bili su teži za žene, ne-bijelce i za ljude koji žive u siromaštvu. U međuvremenu se znatno povećalo bogatstvo milijardera’, kazala je.

Gospođa Scott donirala je 1,7 milijardi dolara 116 dobrotvornih organizacija u srpnju rekavši da želi skrenuti pozornost na ‘organizacije i vođe koji pokreću promjene’. Time su se ukupne donacije za ovu godinu popele na gotovo šest milijardi dolara.

Donacije su bile usmjerene na one ‘koji djeluju u zajednicama koje se suočavaju s velikom nestašicom hrane, rasnom nepravdom, visokom stopom siromaštva i slabim pristupom filantropskom kapitalu’.

Prošle je godine obećala da će donirati veći dio svog bogatstva. Takav zavjet dali su i neki od najbogatijih pojedinaca i obitelji na svijetu te obećali donirati dio svog bogatstva i tako vratiti svoj dug zajednici.

‘Posjedujem nesrazmjernu količinu novca koju moram podijeliti’, napisala je u svom zavjetu.

Dobrotvorni stručnjaci pozdravili su njezinu donaciju i način na koji je to učinila. Gospođa Scott sarađivala je s timom savjetnika kako bi istražila hiljade organizacija.

‘Iskoristili smo ovu kolektivnu bazu podataka u saradnji koja je uključivala stotine e-mailova i telefonskih intervjua te tisuće stranica analize podataka o potrebama zajednice, ishodima programa i sposobnosti svake neprofitne organizacije da apsorbira i učinkovito koristi finansiranje’, napisala je.