Bogatstvo Elona Muska za dan poraslo za 36,2 milijarde dolara

Screenshot 1 118

Lično bogatstvo Elona Muska skočilo je u ponedjeljak za čak 36,2 milijarde dolara nakon što je Hertz Global Holdings Inc. naručio 100.000 Tesla automobila, piše Bloomberg.

To je najveći jednodnevni dobitak u historiji Bloomberg Billionaires Indexa, koji je zasjenio prošlogodišnji rast kineskog tajkuna Zhong Shanshana od 32 milijarde dolara kada je njegova kompanija za flaširanu vodu, Nongfu Spring Co., izašla na berzu. Muskova neto vrijednost od 288,6 milijardi dolara sada je veća od tržišne vrijednosti Exxon Mobil Corp. ili Nike Inc.

Dionice Tesle Inc. porasle su za 13 posto zbog vijesti o Hertz narudžbi, čime je njihova tržišna vrijednost prešla bilion dolara.

Otprilike dvije trećine Muskove neto vrijednosti direktno je vezano za dionice i opcije u kompaniji za električne automobile, čiji je suosnivač i glavni izvršni direktor.

Musk se sve više udaljava od svojih kolega megamilijardera kada je riječ o veličini njegovog bogatstva. Jeff Bezos iz Amazon.com Inc. nalazi se na drugom mjestu sa 192,6 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu.

Muskovo iznimno povećanje bogatstva dolazi kada demokratski zastupnici, uz podršku predsjednika Joea Bidena, sastavljaju plan oporezivanja neostvarenih dobitaka najbogatijih Amerikanaca.

Predsjednik Senatskog odbora za finansije Ron Wyden, demokrat iz Oregona, postavlja takozvani porez na dohodak milijardera, koji bi bio namijenjen onima s imovinom od milijardu dolara ili tri uzastopne godine od 100 miliona dolara ili više prihoda.

Priroda Muskovog bogatstva temeljena na dionicama omogućila mu je da stekne milijarde dolara papirnog bogatstva i postane najbogatija osoba na svijetu, a da ima malo likvidne imovine. On ne prima platu od Tesle, a dio njegovog udjela je založen kao kolateral za lične zajmove, prema dokumentaciji kompanije. On je saveznom žiriju 2019. rekao da uprkos svom statusu multimilijardera, nema mnogo novca. Prošle godine je na Twitteru objavio da planira prodati svoje domove i “gotovo svu” svoju fizičku imovinu.

Čak i prije dogovora s Hertzom, dionice Tesle posljednjih su sedmica porasle. Cijena dionica proizvođača automobila ove je godine porasla za 45 posto, što je više nego dvostruko više od indeksa S&P 500, budući da investitori nastavljaju nagrađivati zelene tehnologije.

Rast dionica Tesle nije jedini izvor bogatstva za Muska. Sedma tranša Muskovog ogromnog paketa dioničkih opcija za 2018. dodijeljena je u trećem tromjesečju, prema regulatornoj prijavi od ponedjeljka, dodajući oko 8 milijardi dolara njegovoj neto vrijednosti.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakUpoznajte Barbaru Šegetin, izabranicu Damira Džumhura: Model i bivša rijaliti zvijezda
Sljedeći članakINZ: Ružičasti oktobar, mjesec borbe protiv raka dojke