Portal 072info

Bogatstvo milijardera tokom pandemije poraslo na 10,2 biliona dolara

Screenshot 1 1844
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom pandemije koronavirusa ukupno bogatstvo milijardera poraslo je na 10,2 biliona dolara, navedeno je u izvještaju švicarske banke UBS.

Od aprila, kada je počela kriza uzrokovana pandemijom, do jula, njihovo bogatstvo je poraslo za 27,5 posto, dok su milioni ljudi ostali bez posla, piše britanski dnevni list Guardian. Porastu bogatstva najviše su pogodovala berzanska kretanja tokom pandemije.

Iz UBS-a su napomenuli da je njihovo bogatstvo doseglo novi vrhunac podsjetivši da je on krajem 2017. godine iznosio 8,9 biliona dolara. Broj milijardera je porastao u odnosu na tri godine ranije. Tada ih je bilo 2.158, a sada ih je 2.189.

Josef Stadler iz UBS-a smatra da su milijarderi još više profitirali od krize jer imaju, kako je rekao, stomak da kupuju više dionica kompanija u trenutku kada tržišta širom svijeta krahiraju. Međutim, vrijednost dionica pojedinih tehnoloških kompanija, koje su u vlasništvu milijardera, znatno je porasla u posljednjih nekoliko mjeseci.

Stadler smatra da milijarderi imaju “apetit za značajan rizik” i da su sigurni da neće prokockati svoju sreću.

Direktor Thinktank centra Luke Hilyard je istakao da je koncentracija bogatstva “vrlo ružan fenomen iz moralne perspektive te da je ekonomski i socijalno destruktivan”.

Čelnik Amazona Jeff Bezos je i dalje najbogatiji čovjek na svijetu i njegovo bogatstvo je procijenjeno na 189 milijardi dolara.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6