Bol majki Srebrenice: Potresni momenti, posebne priče, ali zajednička tuga

Bol majki Srebrenice: Potresni momenti, posebne priče, ali zajednička tuga

Uoči 11. jula, na trgu slobode u Tuzli otvorena je izložba fotografija “Bol majki Srebrenice” autora Ahmeta Bajrića Blicka. Bajrić je izložio fotografije koje su nastajale posljednjih 26 godina, a prikazuje kroz šta su prolazile žene koje su izgubile sve u srebreničkom genocidu.

Genocid u Srebrenici uništio je deseteročlanu porodicu Huremović. Preživjela majka Hasiba poslije je tražila kosti svoje djece i muža te ih ukopavala. Na jednoj od dženaza, zabilježena je fotoaparatom Ahmeta Bajrića.

“Ona je sve izgubila i ona je sve gledala kada su ih poubijali, ona se negdje krila. Ova Hasiba je iz Srebrenice ne znam tačno iz kojeg mjesta. Od početka, od kada žene traže svoje nestale ona je uramila ove fotografije i ona je hodala”, rekao je Bajrić.

Bajrić je bio na svim masovnim grobnicama i ovjekovječio potresne momente iskopavanja ljudskih kostiju, odjeće odjeće i obuće, dok sa strane majke stoje i čekaju poput Sabahete Fejzić.

Bol majki na fotografijama

“Kojoj su sina jedinca Rijada oteli iz ruku, možda je imao 15, 16 godina. u Potočarima kada su se počeli prevoziti prema Tuzli. Ona je umrla prije nekoliko dana. To je žena koja je od tuge umirala svih ovih 25 godina. Dolazila je na sve grobnice i mislim da je na ovoj ili nekoj drugoj, prepoznala trenerklu svog sina”, rekla je Almasa Hadžić, novinarka.

Mirne šetnje, kolektivne dženaze, masovne grobnice, bježanje iz Srebrenice, tragedije, bol i patnja ogledalo su ovih fotografija ali i jedina istina.

“Žene Srebrenice su opstale zaista i ja se čudim kako. Najvjerovatnije vjerom u Boga i snagom da dokažemo da su naši najmiliji pobijeni u jednom danu i da dokažemo pravdu. Ne želimo nikada nikome da se to desi pa čak ni našim neprijateljima i da se to ne ponovi. Mi znamo kako smo sve to pretrpjele. Hvala Bogu, bilo je snage i dobrih ljudi, uspjele smo dokazati da se počinio genocid”, rekla je Kadefa Muhić iz Udruženja građana Porodice poginulih i nestalih šehida i boraca Srebrenica.

Fotografije sa temom Srebrenice

“Uvijek je teško raditi sa tim ženama. Uvijek su one uplakane. Samo možeš biti od kamena da te ne steže u grlu. Da ti suzene krenu, skloniš se malo u stranu obrišeš suze pa opet sa njima radiš. Teško je to raditi jer vidjeli set i vi ima žena koje su izgubile po petero djece i muža. Sve je to teško, teške emocije to ubija čovjeka”, izjavio je Ahmet Bajrić.

Svaka fotografija je svjedočanstvo o zločinima u Podrinju. Svaka ova majka nosi sa sobom posebnu priču, a zajedničku tugu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica